Най-голямата криптоборса в света - Coinbase, излезе на електронната борса

...
Коментари Харесай

Вот на криптодоверие: Coinbase pостигна оценка 100 млрд. долара при борсовия си дебют

Най-голямата криптоборса в света - Coinbase, излезе на електронната борса NASDAQ и още с първите покупко-продажби пазарната й капитализация доближи 100 милиарда $. Първоначално от компанията оповестиха и референтна цена за началото на търговията - 250 $, което правеше оценка от 50 милиарда $, само че цените се удвоиха и покриха предварителните очкаквания. Първите покупко-продажби в сряда бяха на равнища 381 $, след което доближиха 429, което е и оценка от над 100 милиарда $. Тя включва вариантите на чиновниците и акциите, които имат ограничавания за продажба, по калкулации на Bloomberg. Оценка, която се дефинира от мнозина като безумна поради младостта на крпиптопазара и голямата конкуренция на него, изключително с платформи за търговия, които печелят от комисионни.

Ентусиазмът към листването на криптоброкера се отрази през последните дни и върху цените на виртуалните валути. В сряда Bitcoin удари нов връх от над 64 хиляди $, или покачване от съвсем 3%, етериумът нарастна със 7%, само че несъмнено рекордьор е Dogecoin с съвсем 100% покачване. Общата капитализация на всички криптовалути доближи 2.26 трилиона $, като над 50% от нея се пада на Bitcoin. А близо 10% от целия пазар минават през Coinbase - в платформата се търгуват над 220 милиарда $ криптоактиви най-вече в биткойн и етериум единствено на физически лица.

Coinbase прави непосредствено листване, което се разграничава от IPO - при първото не се набира нов капитал, а досегашните притежатели пускат част от своите акции за търговия. Освен че стана първия брокер на криптовалути, който се търгува обществено американската борса, листването на Coinbase на NASDAQ е удивително в институционален и капиталов проект.
Ефекти от листването
Криптосветът получава нова мощна институционална поддръжка и избор на доверие - откакто от ден на ден компании и финансови институции към този момент припознаха и се насочиха към виртуалните валути (например Tesla с Bitcoin), в този момент виждаме интерес към платформите, на които се търгуват те. Капитализацията на Coinbase много и над тези на обичайните тържища - оценката на Intercontinental Exchange, която ръководи NYSE е 65 милиарда $, на NASDAQ е 25 милиарда $. Публичния статут на платформата може да накара финансовите регулатори да стартират да гледат с друго око на фондовете и най-много ETF-ите, които се целят в криптопазара. До момента да вземем за пример Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища (SEC) на Съединени американски щати няколко пъти отхвърляше лиценз на фонд мениджъри за структурирането на борсово търгуван фонд, който да влага в биткойн. Основният мотив на финансовия регулатор беше, че над 75% от биткойните се търгуват в чужбина на нерегулирани пазари, които може да бъдат манипулирани. Публичният статут на Coinbase може да стартира да трансформира тази визия на SEC.

Повече бистрота - притежателите на криптовалути са анонимни, няма указател, в който да се видят огромните притежатели на монети. Те се схващат едвам когато някой признае своя интерес. В случая с обществена компания не е по този начин - по закон вложител е задължен да разкрие собствеността си на избран % благосъстоятелност в капитала. В този смисъл ще се разбере , въпреки и индиректно, кой има вяра в криптопазара.

Още един канал за вложения в криптопазара - покупката на акции от Coinbase е още една опция за добиване на рентабилност от света на криптовалутите. Разбира се, това върви с риска от загуби. Големите платформи като Robinhood, Revolut, CMC към този момент листнаха в листата акциите на компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР