Най-голямата икономика в ЕС Германия изпадна в стагнация след две

...
Най-голямата икономика в ЕС Германия изпадна в стагнация след две
Коментари Харесай

Германия изпадна в стагнация: Проблемът не е само руският газ

Най-голямата стопанска система в Европейски Съюз Германия изпадна в застоялост след две поредни тримесечия с негативен растеж, или така наречен техническа или краткосрочна криза.

Между април и юни брутният вътрешен артикул на страната не бележи съвсем никакъв растеж - едвам 0,1% позитивна разлика.
За съпоставяне: данните от Франция демонстрират по-висок от планувания напредък за последните три месеца от 0,5%. Испанската стопанска система също пораства с 0,4% с помощта на туристическия си бранш.
В продължение на години немският стопански модел се смяташе за образец за триумф. Индустрията просперираше от вноса на на ниска цена съветски газ и износа на висококачествена продукция по целия свят. Войната в Украйна промени всичко - дружно с нарасналите лихвени проценти, към момента високата инфлация и лимитираното ползване в чужбина.

Прогнозата за втората половина на годината надалеч не е оптимистична, демонстрира разбор на Manager Magazin. Те цитират проучването на Ifo с показателя за бизнес климата в Германия, който пада за трети следващ месец през юли 2023.

Индексът мери оценката измежду близо 9000 мениджъри на немски компании за настоящия им бизнес и упованията им за идните шест месеца.

Анкетата демонстрира, че скептицизмът превзема и четирите следени браншове - произвеждане, услуги, търговия и строителство.

Значително по-високите лихви за ипотеки и поскъпналите разноски за строителството потискат търсенето в бранша. За първите 5 месеца на 2023 година новите поръчки за строителство са паднали с 14,7% в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Строителните разрешителни са с 27% по-малко на годишна база.

Германската централна банка чака стопанската система да спадне с 0,3% през 2023. Същата е и последната прогноза на Международния валутен фонд.

Пазарът на труда към момента остава релативно постоянен, равнището на безработица не се трансформира и се резервира на 5,5%, само че съгласно Ifo съвсем всички браншове стават все по-предпазливи във връзка с наемането на нови чиновници.

Руската инвазия в Украйна задълбочава систематичен проблем, към този момент и преди оказваше отрицателно въздействие.

Икономиката, която има релативно висок дял на промишленост с висока енергийна консумация, към този момент се оплаква от нарасналите разноски за ток, високи корпоративни налози, дефицита на квалифицирани служащи, непотребната администрация, спорните регулации на бизнеса и влошаващото се положение на инфраструктурата.

Според основния икономист на ING Карстен Бжески интернационалната конкурентоспособност на Германия е отслабнала още преди Covid-пандемията.

Енергийната рецесия единствено утежнява съществуващите проблеми към слабата цифровизация на стопанската система, инфраструктурните недостатъци и демографските промени.

Изследване на YouGov, представено от Spiegel, също демонстрира, че 36% от жителите на Германия са по-песимистично настроени за персоналното си икономическо бъдеще спрямо 6 месеца по-рано. Най-голям дял на отрицателните прогнози имат респондентите сред 45 и 54-годишна възраст.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР