Най-голямата галерия за изкуство отвори врати в Пловдив в годината

Най-голямата галерия за изкуство отвори врати в Пловдив в годината ...

Откриха най-голямата галерия за изобразително изкуство в Пловдив.


Най-голямата галерия за изкуство отвори врати в Пловдив в годината на Европейската столица на културата след продължителна съдебна сага и спешна реконструкция на сградата. Новата арт пространство е част от творческия квартал „Капана".

Сградата на емблематичния бивш магазин „Детмаг" вече е новото пространство за култура, след като община Пловдив успя да се договори с частните собственици.
Иван Тотев - кмет на община Пловдив: 1000 квадратни метра имаме тук, но по-важното е, че това е казус, който община Пловдив повече от 19-20 години се занимава в него.
Един милион лева са отделени за ремонт на сградата. Първата изложба в новата галерия „Капана" е с творби от фонда на общината. Сред представените автори са Енчо Пиронков, Йоан Левиев, Георги Божилов, Димитър Киров и Атанас Згалевски.

Красимир Линков - директор на Градска художествена галерия- Пловдив: Tака успяхме повече от 110 картини живопис да покажем в тази експозиция.арх. Петко Костадинов - автор на проекта за реконструкция: Инсталациите са уникални в тази галерия, тука има неща, инсталации, които покриват световните стандарти за влажност, температура и осветление. Всички тези неща са спазени перфектно.
Следващата изложба в галерията ще бъде международна, а част от нея ще бъде експонирана в новата зала на пловдивските художници, която скоро предстои да бъде открита.

Източник: bnt.bg