Най-голяма гордост в живота си изпитах, когато видях как протестиращите

...
Най-голяма гордост в живота си изпитах, когато видях как протестиращите
Коментари Харесай

Христо Иванов: В Росенец изпитах животински страх, но и най-голямата гордост

Най-голяма горделивост в живота си изпитах, когато видях по какъв начин протестиращите и тези, които бяха докарани с рейсове, с цел да охраняват морския сарай на Доган в парк Росенец , пяха дружно химна. Това показа в студиото на Нова телевизия водачът на „ Демократична България “ Христо Иванов. 

„ Най-големият си боязън обаче изпитах тогава, когато отивах към Росенец. Видях рейсовете с хората, които докараха там. Знаех, че ще бъде проведена провокация за етнически конфликт. Изпитвах скотски боязън това да не се случи “, добави той.

На въпрос дали може да влезе в коалиция с политическите обединения на Слави Трифонов и Мая Манолова някогашният правосъден министър отговори, че първо ще се търси съгласуемост във връзка с целите.

„ Още при започване на митингите обявихме един лист от цели. Готови сме да сътрудничим с други партии, само че въз основата на съответни цели, които авансово са декларирани от наша страна. Първо ще търсим съгласуемост и едвам тогава ще беседваме “, добави той.

„ За нас търсенето на някаква коалиция, влизането в ръководството би имало смисъл единствено, в случай че успеем да свършим това, което сме оповестили още през лятото като съществени цели, с цел да осъществим настояванията на протестиращите жителите. За нас присъединяване в ръководството не е самоцел. Ние не слагаме каруцата пред коня. Ние би трябвало да можем да предложим избрани ограничения за систематична смяна. Именно това са нашите цели “, съобщи Иванов. 

„ Ако тях не можем да създадем и да променим нещата, ще се получи като с Движение за права и свободи, които откраднаха един от лозунгите на митинга, пришиха си го и преди изборите приказват за рестарт на държавността. Те желаят да сменят фасадата. Ние в това няма да участваме. Нашият интерес е към дълбока смяна на механизмите, които разрешат корупционното завземане на страната “, добави той.

Ние не можем да подкрепим ръководство нито на Българска социалистическа партия, нито държавно управление с мандат на ГЕРБ или Движение за права и свободи, акцентира водачът на „ Демократична България “. 

„ Третият мандат за сформиране на държавно управление е по решение на президента. Ако реши да го даде на нас, това значи, че от нас ще зависи програмата, която ще се ползва и ние ще се постараем да създадем ръководство, което да осъществя тези цели. Голяма част от тях към този момент сме ги трансформирали в съответни законодателни начинания и ще ги внесем в Народното събрание в първия миг, в който стартира да работи деловодството “, добави той.

„ Целта ни не е някои от нас да станат министри. Това не ни интересува “, твърди лидерът на листите на „ Демократична България “ в Пловдив и в 25 МИР в София.

“Според Конституцията националният представител съставлява жителите по съвест. Ние няма да вървим в партийните централи, да водим договаряния по своите цели, а да сложим ясни, конкретизирани текстове на масата и всеки народен представител, който желае да работи по съвест, може да застане пред хората, които са го избрали и да каже „ аз съм за промяна в прокуратурата “, добави той.

Христо Иванов загатна, че може да се стигне до предварителни избори след тези на 4 април. 

„ Ние не може да изключим с помощта на дейностите на ръководещите и на ЦИК и разновидността, в който този парламент ще бъде определен с толкоз ниска интензивност, че неговата легитимност ще е сложена под толкоз тежко подозрение, че ще съществува изначало въпроса дали заслужава да съществува. Това не е нещо, към което се стремя “, твърди той.

„ Ние настоявахме за гласоподаване по пощата, за унищожаване на рестриктивните мерки за гласоподаване на българи в чужбина, за въвеждане на улеснения за това по какъв начин хората да се записват в случай, че са под карантина “, съобщи Иванов. 

„ Ние не просто споделяме, че този парламент може да бъде определен по нелегитимен метод, работим против това и създадохме платформата „ ти броиш “, с цел да подсигуряваме, че във всяка секция ще има човек, който ще следи изборния развой и да може да снима. ЦИК ни пречи за това безусловно безумно. Това е един от методите да убедим хората, че има смисъл да гласоподават “, добави той.

Според него, ръководещите имат интерес да угнетен изборната интензивност, с цел да може следения, купения и корпоративния избор да реши вота. 

„ Няма да влезем в композиция с ГЕРБ по никакъв метод – с техен мандат, с техен или с наш министър председател. Същото се отнася и за Движение за права и свободи. Пеевски е един инструмент, който може да е под повърхността или над нея. Може да бъде заменен. Това нищо не значи “, разяснява водачът на „ Демократична България “. 

„ С обединенията на Слави Трифонов, Мая Манолова и Николай Хаджигенов би трябвало да забележим по какъв начин може да се стигне до предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев. Не може да приказва за промяна в прокуратурата без неговото премахване, само че това не е равнозначно на промяна. Става дума за дълбоки структурни промени “, добави той.

„ Няма излаз от обстановка, затлачена от 30 години, в която през последните 10 години има централизация на власт към Бойко Борисов. Лесен и бърз излаз няма. Излизането от тази обстановка ще е много комплицирано “, призна той.

„ Цялата ми биография е ориентирана към това да се случи промяна в прокуратурата. Когато получих покана като специалист да стана министър, бях задължен пред себе си да се опитам да осъществявам тази промяна, само че сега, в който се пробвах да употребявам всички благоприятни условия да я наложа се изчерпиха, аз напуснах, както бях заречен “, съобщи Христо Иванов. 

„ Нямам защо да скърбя. Бил съм почтен и пореден, давах си сметка, че казусът е политически, че има доста политици, които се употребяват от неналичието на равни условия на закона, тъй като за тях това значи неспособност наказателните правила да бъдат приложени към тях “, добави той.

„ Политическата прослойка на хората, които са над закона и могат да си вършат каквото си желаят, в никакъв случай няма да позволи да има промяна на правораздаването в България. Затова си дадох сметка, че би трябвало да се захвана с построяването на политическата мощ „ Демократична България “. Тя е годна да не бъде изкушена от сирените на властта “, разяснява Иванов. 

След като водещият Виктор Николаев му предложи да дефинира накратко Бойко Борисов, той сподели „ пачки, чекмеджета, кюлчета “, а за Корнелия Нинова посочи, че букетът на паметника на Тодор Живков е нещо, с което не може да се помири. 

Много е елементарно да се приказва за шоу, само че не сме видели Слави Трифонов дейната политика и по тази причина ще се въздържа от коментар, съобщи водачът на демократите. 

Най-голям позор изпитвам всякога, когато се сблъсквам с безнадеждната беднотия, в която държим възрастни хора, деца и от страхът, който владее тази страна, показа той.

За най-умен човек някогашният министър уточни професора си по римско право Теодор Пиперков. 

Христо Иванов показа, че е влюбен в жена си и не пуши. Имам две момчета и с тях имаме обилие от щастливи моменти, сподели още той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР