Най-големият син на Къци Вапцаров – Асен – смело си

...
Най-големият син на Къци Вапцаров – Асен – смело си
Коментари Харесай

Уникален пробив: Син на Къци Вапцаров с фурор в Холивуд

Най-големият наследник на Къци Вапцаров – Асен – самоуверено си проправя път в Холивуд. Неговата буря обаче е не актьорската игра, а музиката, написа bg-voice.com.

Роден и отраснал в семейство, което харесва всевъзможни типове музика, Асен носи огромна възхита и обич към музиката и страстта, която се съдържа в нея.

След години свирене и комбинация, еклектичният му усет го подтиква да открие филмовата музика.



Там намира призванието си и скоро открива път към Лос Анджелис, където през последните пет години работи в областта на филмовата промишленост, написа музика и за телевизионни продукции, реклами и филмови откъси.

Асен е най-големият от тримата синове на продуцента и тв водещ Къци Вапцаров

Подкрепата, която получава от родителите си, е от огромно значение за младия създател. „ Баща ми е извънреден експерт, до ден сегашен ми оказва помощ. Като продуцент написа постоянно сюжети и от време на време и на мен ми дава хрумвания.

Най-ценните уроци от татко ми обаче са постоянно да държа на концепцията си и в никакъв случай да не върша взаимни отстъпки с нищо. Много желая да наподобявам на него, изключително по някои неща. Татко в никакъв случай не се предава, постоянно е мощно позитивен”, споделя младият композитор.

„ Музика”! Това е думата, с която може изцяло тъкмо да се опише животът на Асен Вапцаров, едно българско момче и безспорен гений – както в родината му България, по този начин и в този момент в мечтания от доста музиканти Лос Анджелис, Съединени американски щати.

В Меката на киното главното, което прави, е да композира музика за филми. „ Това е нещото, което желая да върша цялостен живот. За мен писането на музика е равно на съществуването ми. Музиката е моят живот, това желая да върша занапред”, изяснява младият композитор.

За Асен любовта към музиката идва още в ранното му детство, когато майка му постоянно му е пеела, а татко му е свирил любителски на китара. “Започнах да се изучавам да изсвирвам на китара при Цветан Недялков, когато бях на 14 година Той ми сподели писмеността на музиката”, сподели Асен.



Струнният инструмент обаче попада в детските му ръце още на прощъпалника и до ден сегашен е на всички места с него.

В тийнейджърските години се възпламенява по фламенкото от дискове на Ал Ди Меола и Пако де Лусия, само че свири и в метъл тайфа дружно със съученици. Имат авторски песни и даже печелят конкурс за най-хубава младежка група, а измежду оценяващите е Звезди от “Ахат”.

След като приключва Американския лицей в София, с китара в ръка и нови мелодии в главата, Асен отпътува в Бостън, където стартира да учи композиране в музикалния лицей “Бъркли”.

“Кандидатствах и в още няколко университета в Щатите, само че от “Бъркли” ми дадоха стипендия за писане на музика. А колежът е от най-хубавите.

Там са се учили композитори като Пат Матини, Стив Вай и Хауърд Шор, който е писал музиката за “Властелинът на пръстените”. Понякога доста от огромните имена в музиката преподават в университета като гост-лектори”, споделя Асен.

През януари 2017 година младият композитор прави концерт в Русе, където свири известни арии с рок китара

Отначало учи китара, само че по-късно специализира в писането на киномузика. След като приключва, се мести в Меката на киното – Лос Анджелис.

Там Асен стартира двумесечен стаж при най-търсения композитор в Холивуд – Ханс Цимер. „ За да станеш част от стажантите на написалия музиката за блокбастъри като “Гладиатор”, “Генезис” и “Интерстелар”, е нужно да се бориш с доста претенденти.

Чрез другар получих имейла на един от координаторите на студиото на Ханс Цимер. Там постоянно има по 100-ина искащи, от тях след изявление избират 20 души – споделя Асен. – В студиото работят към 50 композитори, на които можеш да помагаш в работата им”.

Става дума за новоизлезлия филмов откъс на научнофантастичния трилър „ Encounter” – „ Сблъскване” – с присъединяване на Люк Хемсуърт, който е режисиран от Пол Саламов и чиято премиера беше на 1 октомври 2019 година

Композиторът, който се показва с креативния си псевдоним Ace Vaptsarov, също не скрива вълнението си. „ Радвам се да кажа, че композирах музиката за този изумителен филмов откъс.

След като гледах Люк Хемсуърт в „ Крипто”, а и защото съм огромен почитател на „ Западен свят”, би трябвало да кажа, че с неспокойствие чакам и този крепък филм “, споделя младият гений.

Той към този момент има зад тила си няколко сполучливи кино лентата, чиято музика е негово дело. Един от тези филми е „ Над мъртвото му тяло”. „ Историята е музикална и споделя за момиче, което постоянно е желало да пее, само че татко й я стопира – споделя Асен.

Филмът откри утвърждение и в Съединени американски щати, където взе участие и в няколко фестивала, в това число и в Интернационалния кинофестивал в Сан Франциско”, приказва с неспокойствие младият български гений.

„ Изцяло съм се фокусирал върху правенето на кино музика, само че към този момент имам и над 20 музикални плана които с изключение на киноленти, включват и реклами и тв сериали”, изяснява Асен.

Сред триумфите в своята кариера, Асен Вапцаров съумява да композира и продуцира истинска музика и саундтракове за многочислени награждавани филми, телевизия, рекламни акции и спектакъл. Съвсем неотдавна той композира музика в рондо форма към спектакъла „ Лъвът през зимата “, основан от Александър Морфов, един от водещите създатели в театралната сфера на Европа и България.

Вапцаров написва и продуцира музиката на „ Над мъртвото му тяло “, награждаваният късометражен филм от режисьора Рамон Торес, който печели първа премия като „ Изборът на публиката “ на Международния кино фестивал в Ринкон, Пуерто Рико, прочут като „ най-знаменития и най-честван фестивал в страната “.

На върха в региона на видеоигрите, Асен написва музиката за филмов откъс акцията на играта „ Overwatch “. Тя получава 10/10 рейтинг от влиятелни списания и критици като GameInformer, IGN, GameSpot и Playstation Lifestyle, като натрупва над 2 милиарда $ доходи и над 40 милиона постоянни играчи.

Като интернационално приет композитор, Вапцаров колаборира с някои от най-високо приетите имена в музиката като Пенка Кунева, виртуозен композитор и оркестраторка в Холивуд за повече от 25 години.

Тя която написва музиката за имена като Prince of Persia, World of Warcraft с Нийл Акри, The Mummy VR, и инсталацията Heroes and Legends в Kennedy Space Center за НАСА.

Той работи и с Емилио Каудерер, композитор за над 80 кино лентата, в това число спечелилия „ Оскар” филм „ The Secret in Their Eyes”.

Работата на Асен е отличена в изявления по целия свят, в това число bТV, водещата медийна компания в България.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР