Най-големият рентгенов лазер в света заработи в Германия. Той ще

...
Най-големият рентгенов лазер в света заработи в Германия. Той ще
Коментари Харесай

Най-големият рентгенов лазер разкрива изцяло нов свят

Най-големият рентгенов лазер в света проработи в Германия. Той ще разкрие един напълно нов свят, давайки опция за наблюдаване над наночастиците - най-малките частици, познати на индивида.

С негова помощ ччените към този момент ще могат да надникнат в непознати процеси като метода, по който действат атоми, вируси и химически реакции.

Мегапроектът ще генерира извънредно интензивни лазерни талази, с невероятната скорост от 27 хиляди броя в секунда. Те ще се движат в 3.4-километров тунел, ситуиран на 38 метра подземен в немския промишлен център Хамбург.

Тази ултрабърза мълния ще разреши на откривателите за пръв път да погледнат надълбоко в материята и да създадат фотоси и клипове на нано равнище.

Съоръжението, чието създаване лиши 8 години, коства 1.5 милиарда евро и е финансирано от 11 европейски страни. 58% от разноските са поети от Германия, а 27% - от Русия. Рентгеновият лазер е считан за един от най-големите и най-амбициозни европейски научноизследователски планове.

Той изпраща снопове електрони, летящи през свръхпроводящ линеен ускорител (най-дългият в света). Докато те летят през тръбата, която е охладена съвсем до безспорната нула (-271 градуса по Целзий), те се зареждат от микровълни, с цел да доближат скоростта на светлината.

 Снимка 310585
Източник:

В идната секция хиляди редуващи се магнити изпращат електроните по стеснен " слалом ". Електроните се събират в голям брой ултратесни дискове, което им разрешава да излъчват светлината си в синхрон и да създават интензивни рентгенови светкавици от лазерна светлина.

Когато се сблъскат с някакъв материал, те основават серия от ярки картини, които могат да се сглобят в триизмерни изображения или филми.

Благодарение на новаторския апарат екипи от целия свят ще могат да картографират непознати до момента неща като атомните елементи на вирусите, да създадат триизмерни изображения на молекулярната конструкция на клетките, или да снимат химическите реакции, до момента в който се случват.

Огромният лазер е " като фотоапарат и микроскоп, който ще разреши да се видят по-дребни елементи и процеси в нано-света, в сравнение с преди ", сподели пред AFP Робeрт Файденанс, президент на управителния съвет на плана.

Приложенията на рентгеновия лазер са разнородни - изображенията на биомолекули могат да оказват помощ за разбирането и лекуването на заболявания, до момента в който погледът вътре в строителен материал може да изясни за какво се раздира или пука.

Светлинните лъчи могат да бъдат пакетирани, с цел да се основат рискови налягания и температури и по този начин да се изследват процеси като протичащите в ядрото на Земята.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР