Най-големият проблем за висшето образование е как да осигурим качеството. Това

...
Най-големият проблем за висшето образование е как да осигурим качеството. Това
Коментари Харесай

Икономист: Висшето образование има централен проблем и той няма да бъде решен с премахването на таксите 

Най-големият проблем за висшето обучение е по какъв начин да осигурим качеството. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " доктор Петя Георгиева, икономист от ИПИ.

" Проблемът е централен. Той няма да бъде решен, в случай че се отстранен семестриалните таксите и висшето обучение стане напълно държавно. Дори и да поправяме по някакъв метод достъпът до университет и всички да имат място там. Въпросът е обаче какво се случва с тези студенти, които влязат в университет - каква компетентност ще учат, какъв брой ще бъдат квалифицирани, ще могат да упражняват въпросната работа по-късно, ще съумяват ли да се устоят, каква част от тези, които стартират да учат ще завършат. Как да осигурим качеството обаче е доста комплициран въпрос и той не може да бъде решен единствено с една мярка ", изясни Георгиева.

По думите й качество може да се реализира, откакто студентът бъде включен в този развой: " Изключително значимо е студентът да взе участие директно, което значи той да заплаща задоволително, с цел да може да е и задоволително заинтригуван от това, което получава като услуга ".

Според Петя Георгиева премахването на таксите за висшето обучение не е верен метод: " Със сигурност ще има огромно количество студенти, които ще стартират да учат без да имат концепцията да завършат университет ".

Тя добави, че резултат постоянно ще има, само че доста зависи какво тъкмо желаеме да реализираме с сходна мярка: " Това, което чакаме да се случи е, че достъпът до висше обучение ще се разшири на входа. Премахването на таксите ще се отрази на доста дребна част от студентите, които в действителност са затруднени да ги заплащат. Таксите от студентите са източник на личен доход на университетите - те сами си ги събират, изразходват ги по тяхна преценка ".

Тя посочи мнението на Съвета на ректорите, които се оповестиха срещу предлагането на Министерството за отпадане на таксите за висшето обучение: " Всичко чакаха, че те ще бъдат съгласни. Все отново събирането на таксите си е някакво главоболие за университетите, до момента в който в случай че се одобряват новостите - прехвърлянето с държавни средства просто идва в сметката всеки месец. Възможностите са две - или ректорите не са били съветвани, или Министерството да не е обмислило задоволително добре това, което предлага и какво ще желае против това предложение. Тези неща в никакъв случай не са без някаква цена и насрещна мярка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР