Най-големият метеорит в България пада преди 57 години във Великотърновска

...
Най-големият метеорит в България пада преди 57 години във Великотърновска
Коментари Харесай

Търси се: Най-големият метеорит в България паднал край Търново

Най-големият астероид в България пада преди 57 години във Великотърновска област, само че отломката изчезва мистериозно и до през днешния ден никой не знае къде се намира. Небето над село Павел, общ. Полски Тръмбеш, се раздрало от мощен гръм, а напълно наоколо до мястото земеделци сеели арпаджик и се изплашили от небесното тяло.

В началото не знаели, че става въпрос за астероид, и го помислили за снаряд. Случката се разиграла на 28 февруари северно от селото. Във времената на Студената война сходен сюжет бил предвиждан още от учебната пейка, по тази причина локалните поданици се ужасили при мисълта, че някой нападна страната ни. Хората незабавно напуснали полето, а астероидът останал под защита за през нощта.

„ Това събитие е било непознато за хората и е всяло боязън у работещите наоколо селскостопански служащи. Повикана е сапьорска група от военното отделение в Свищов. В нея присъединяване взема и Никола Игнатов Димитров от Павел, който отбива военната си работа там “, описа кметът на селото Ирена Трендафилова, представен от „ Борба “.

Професионалистите незабавно успокоили локалните хора, че не става въпрос за военна офанзива, а за небесно тяло.

Камъкът бил изтеглен и се открило, че е близо 3 кг, което го прави и до през днешния ден най-големия астероид, падал на територията на нашата страна. Дупката, която направил, била с размери от 60 на 80 см, сочат извънредно оскъдните данни за астероида в книгата „ Занимателна география “.

В началото камъкът се съхранявал в локалното учебно заведение в селото, а години по-късно бил пренесен в Природонаучния музей в София. Един от внуците на очевидка твърдял, че е видял за последно астероида в музейна секция през 1998 година. Днес никой не знае къде е небесното тяло, дали въобще се съхранява и дали се намира на територията на страната.

„ Действително дълги години астероидът се е съхранявал в учебното заведение, някъде към 1970 година е предаден в музей в гр. Свищов, след това в музея „ Земята и хората “, а преди години във вестник „ 24 часа “ имаше публикация, в която пишеше, че бил откраднат “, показа още Ирена Трендафилова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР