Най-големият и най-скъп телескоп, създаван някога, бе изстрелян успешно след

...
Най-големият и най-скъп телескоп, създаван някога, бе изстрелян успешно след
Коментари Харесай

Най-големият телескоп в историята "Джеймс Уеб" излетя успешно в търсене на първите звезди

Най-големият и най-скъп телескоп, създаван в миналото, бе изстрелян сполучливо след три години отсрочване. " Джеймс Уеб " излетява на задача, която може да промени познанието на човечеството за Вселената.

Моментът е исторически и тъй като многочислени механически проблеми (а по-късно - неподходящо време) спъваха старта на задачата за 10 милиарда $ на Европейския съюз, Съединените щати и Канада.

" Джеймс Уеб " към този момент напусна Земята по-малко от половин час откакто бе изстрелян от Френска Гвиана. Той носи името на втория админ в историята на американската галактическа организация НАСА, който е и един от архитектите на задачите " Аполо ", отвели хората на Луната.

Изстрелването бе придружено от безпокойствие - след над четвърт век работа по плана и всички изразходени средства учените чакаха, че нещо може да се обърка.

Телескопът би трябвало да наследи именития " Хъбъл ", чиято 31-годишна задача разшири астрономическите знания на човечеството. Излетялата в космоса обсерватория се счита за 100 пъти по-мощна от " Хъбъл. "

Повече за упованията към " Джеймс Уеб ".

Видео онлайн.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР