Най-големият германски синдикат И Ге Метал (IG Metall) започна поредица

...
Най-големият германски синдикат И Ге Метал (IG Metall) започна поредица
Коментари Харесай

Германски синдикат започна стачки за по-високи заплати и по-кратка работна седмица

Най-големият немски профсъюз И Ге Метал (IG Metall) стартира поредност стачки в поддръжка на настояванията си за по-добри условия на труд, съобщи ДПА.

В началото на днешния ден са спрели работа чиновниците в две компании - 65 души са се включили към стачните дейности в баварския град Ашафенбург, а 100 в западния град Изерлон.

Щафетните стачки се чака да обиден компании в югозападната провинция Баден-Вюртемберг, в това число производителя на първокласни коли Порше (Porsche), и няколко града в Северен Рейн-Вестафалия и източната част на страната.

Сред засегнатите са обекти на производителя на асансьори Отис (Otis) в Берлин, самолетостроителя Бамбардие (Bombardier) в Бранденбург и Фолксваген (Volkswagen) в източния немски град Кемниц.

Стачкували са служащи от нощната промяна на доставчика на автомобилно съоръжение Кирххоф (Kirchhof) и на производителя на селскостопански машини Клаас (Claas), добавя Ройтерс.

И Ге Метал упорства за увеличение с 6 % за заплатите за 3,9-те му милиона членове и опция за прекосяване на 28-часова работна седмица. Профсъюзът желае също по този начин работещите на смени, родителите на дребни деца и тези, които се грижат за член на фамилията, да получават частична промяна на заплатата.

Исканията ни са стопански обосновани, работодателите могат да си ги разрешат и те са верният отговор на модерния свят на труда, съобщи Бернд Купа, началник на подразделението на синдиката в Лайпциг.

Германската стопанска система е в напредък, книгите за поръчки на фирмите са запълнени и прогнозите за 2018 година са положителни, добави той.

Работодателите отхвърлят тези претенции и оферират увеличение на възнагражденията с 2 % и еднократно заплащане от 200 евро през първото тримесечие.

Преговори сред синдикатите и работодателски обединявания са планувани за 11 януари в провинция Баден-Вюртемберг, където са централите на автомобилостроителите Порше, Даймлер (Daimler) и производителя на автомобилни елементи Бош (Bosch).

В Бавария, където са основани водещи компании като Бе Ем Ве (BMW) и Сименс (Siemens), договарянията ще бъдат обновени на 15 януари.

Преговори в мощно обитаемата провинция Северен Рейн-Вестфалия, дом на концерни като ТисенКруп (TyssenKrupp), ще последват на 18 януари.

Германски работодатели упрекнаха синдиката И Ге Метал (IG Metal) в несъразмерни дейности, заяви немското издание " Теглихер анцайгер ".

Стачките би трябвало постоянно да са едвам последното средство, откакто договарянията не доведат до резултати. Това съобщи Пер-Михаел Дик, ръководител на работодателската организация Зюдвестметал (Suedwestmetall), след стачката в автомобилостроителя Порше (Porsche) предходната седмица.

Истинските аргументи за гнева на синдиката са в безапелационния отвод на работодателите против проекта за 28-часова работна седмица, отбелязва Агенция Франс Прес.

Не става въпрос за модел, сходен на четиридневната работна седмица, въведена сред 1994 и 2006 година в немските фабрики на автомобилостроителната компания Фолксваген (Volkswagen), чиято цел в основата си беше да бъдат избавени десетки хиляди работни места.

Сега И Ге Метал желае служащите, подложени на изнурителен труд, с дребни деца или родител, нуждаещ се от специфични грижи, да имат понижено работно време - от 35 на 28 часа седмично - само че без да губят напълно заплащането за седемте часа работа по-малко.

Формулата ще бъде лимитирана в границите на две години и ще подсигурява връщане към работа на цялостно работно време.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР