Най-големият досега конвой, с който бунтовници и мирни жители се

...
Най-големият досега конвой, с който бунтовници и мирни жители се
Коментари Харесай

Близо 6800 бунтовници и мирни жители са евакуирани тази нощ от Източна Гута

Най-големият до момента ескорт, с който бунтовници и мирни поданици се изтеглят от Източна Гута, напусна тази нощ бунтовническия анклав. Това заяви сирийска държавна медия, съобщи Франс прес.

Сто рейса, пренасящи общо 6749 души, четвърт от които - бунтовници, отпътуваха през нощта от регион в анклава, следен от групировката Файлак ар Рахман, съобщи формалната организация САНА.

Евакуацията се реализира в границите на съглашение, подписано предходната седмица от ислямистката група с Русия, подкрепяща режима, откакто въздушна и сухопътна интервенция, подхваната през февруари от силите на президента Башар Асад, сложи на колене бунтовническата цитадела, обсадена още през 2013 година. Властите към този момент си възвърнаха контрола над 90 и повече % от тази територия, предава САНА.

Смазани от огнената лавина на офанзивата и омаломощени от петгодишната блокада, бунтовническите групировки склониха една по една да изоставен позициите си в Гута и да се изтеглят в северозападната провинция Идлиб, неподконтролна към момента на режима. В началото на годината Дамаск разгласи за собствен приоритет отвоюването на Източна Гута, откъдето бунтовниците изстрелваха снаряди и ракети по столицата, припомня ТАСС.

През изтеклите три денонощия за Идлиб са извозени 13 190 бунтовници и членове на фамилиите им, сочат данни на съветското министерство на защитата, представени от ТАСС.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР