Най-големите петролни компании в Европа Shell и TotalEnergies удължиха обратното

...
Най-големите петролни компании в Европа Shell и TotalEnergies удължиха обратното
Коментари Харесай

Холандската Шел и френската Тотал с рекордни печалби

Най-големите петролни компании в Европа Shell и TotalEnergies удължиха противоположното изкупуване на акции, откакто облагите им за второто тримесечие надминаха към този момент рекордно предходното тримесечие на фона на скок в цените на суровината, газа и петролните артикули, заяви „ Ройтерс “, съобщи economy.bg.

Двете компании дружно изкупуват акции за $8 милиарда през третото тримесечие, откакто записаха съответните си най-високи тримесечни облаги, като в същото време резервираха дивидентите си постоянни, което може да разочарова някои вложители.

Фючърсите на референтния недопечен нефт Brent се покачиха с повече от 140% през последните 12 месеца, приблизително към $114 за барел през тримесечието. Високите цени на суровия нефт нормално оказват въздействие върху маржовете на рафинирането, само че лимитираното предложение на рафинирано гориво поддържа рекордната доходност през второто тримесечие, като маржът на рафинирането на Shell на процедура падна до $28 за барел. 

Референтните европейски цени на природния газ и международните цени на втечнения природен газ бяха на най-високите си усреднени равнища през тримесечието.

Подсилена от рекордната тримесечна облага от $11,5 милиарда, Shell изкупува назад лични акции на стойност $6 милиарда до края на октомври, оповестиха от компанията, на фона на скица за назад изкупуване на стойност $8,5 милиарда, завършила през първото полугодие.

Въпреки че това надвишава насоките на компанията за възвръщаемост на акционерите до 30% от паричните средства от интервенции, Shell не увеличи дивидентите си от настоящето равнище от 25 цента на акция, 4% годишно нарастване след 60% понижение по време на пандемията.

TotalEnergies, с 9% растеж на тримесечната облага до $9,8 милиарда, предвижда, че ще изкупи назад акции на стойност $2 милиарда през третото тримесечие, откакто закупи такива за $3 милиарда през първата половина на годината.

Компанията към този момент разгласи 5% годишно нарастване за първия си тримесечен дял за тази година до 0,69 евро на акция и съобщи, че ще резервира това равнище за втория си промеждутъчен дял за 2022 година

Акциите на TotalEnergies поевтиняха с 2,1%, а тези на Shell се покачиха с 1,6% след оповестяването на резултатите, като през последните дванадесет месеца са се повишили надлежно с към 35% и 49%.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР