Най-големите надежди във фехтовката пристигат в събота и неделя в

...
Най-големите надежди във фехтовката пристигат в събота и неделя в
Коментари Харесай

Над 240 фехтовачи ще участват на "Аспарухов меч"

Най-големите очаквания във фехтовката идват в събота и неделя в Пловдив, с цел да разпределят медалите в интернационалния шампионат на сабя „ Аспарухов меч “. Надпреварата е годна за Световната купа и ще бъде извънредно мощна. Ще вземат участие водещите фехтовални народи от целия свят, а за медалите ще спорят водачите в ранглистите при мъжете и при дамите до 20 години. Турнирът ще се организира в състезателен комплекс СИЛА.

В първия ден на конкуренцията на пътеките ще излязат дамите до 20 години. Заявки за присъединяване са подали 90 девойки от 21 страни. България ще се включи с 11 сабльорки като най-големи са упованията към Емма Нейкова, Ана Михайлова, Калина Атанасова, Белла Иванова, Габриела Захаринова и Кристина Миланова. Те се борят за място в отбора, който показва България в отборните съревнования за Световната купа и непрекъснато усъвършенстват играта си. По-младите състезателки Сияна Епитропова, Мариела Георгиева, Ана-Франческа Качулева, Василена Кръстева и Виктория Шаварш също ще търсят изява против най-хубавите сабльорки на планетата.

В неделя в състезателен комплекс СИЛА ще се състезават младежите – 151 състезатели от 18 страни. За медалите ще спорят представители на най-силните фехтовални народи - Русия, Съединени американски щати, Италия, Франция, Унгария и още доста страни, които след години ще печелят купите в огромните надпревари. Състезанието ще бъде оспорвано и на извънредно високо равнище. В Пловдив ще бъде лидерът в международната класация за младежи – Адам Моатаз от Египет, N3 в ранглистата Артьом Тереков от Русия и N4 Дмитри Насонов от Русия.

В шампионата ще вземат участие и 17 българи, като най-големи са упованията към Тодор Стойчев. Той е притежател на Европейската купа по фехтовка за кадети за сезон 2019/2020, а през декември 2021 завоюва второ място на шампионата за Световната купа за младежи в Полша. Сега Стойчев е на девето място в международната класация за мъже до 20 години и ще се бори за орден, с цел да усъвършенства класирането си. Освен него положително показване ще търсят Димитър Райкин и Георги Златаров. Те имат мощни самостоятелни изяви и гледат към призови класирания при младежите и при мъжете. Ивайло Александров, Виктор Филев, Ясен Стоянов Александър Генков, Никола Господинов, Ангел Вълков, Михаил Хаджилазов, Камен Христов, Валентин Кювлиев, Даниел Левиев, Симеон Михайлов, Александър Панев, Павел Павлов и Валентин Воденов ще се борят за победи на интернационалната сцена, въодушевени от Тодор Стойчев. Нашите сабльори са чудесно готови, а треньорът на националния тим Ивайло Воденов чака от тях да покажат най-хубавата си игра.

Състезанието стартира в събота, 5 февруари, в 9:30 ч. с боевете в групите при девойките. Елиминациите са от 11:30 ч. В неделя младежите стартират със срещите в групите в 9:30 ч., а елиминации са в 11:30 ч. Боевете ще се излъчват онлайн от телевизия b1b box на b1b.tv.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР