Най-големите и чакани две възможности в сектор земеделие - за

...
Коментари Харесай

Кандидатстването за земеделски евросубсидии за 800 млн. лв. се отмества за есента

Най-големите и чакани две благоприятни условия в бранш земеделие - за вложения в стопанства и преправка, които ще разпределят над 800 млн. лева се отместват за есента.

Първо ще е кандидатстването за над 422 млн. лева по основната скица за подкрепяне от европейската стратегия за развиване на селските региони за вложения в аграрни стопанства. Срокът ще бъде продължен с два месеца до септември, а бюджетът ще бъде повишен с към 5 млн. лева Това е проектът на земеделското министерство, което разгласява в петък за публично разискване промени в заповедите за приема, почнал в края на април.

Условията и периодите за кандидатстване по най-търсената от бранша скица сътвориха напрежение в земеделския отрасъл през последните месеци, като имаше апели даже за прекъсване на приема и пренаписване на разпоредбите. В последна сметка служебният кабинет е взел решение за корекции единствено в периодите и бюджета.

На финалната права сега е и подготовката за банкет на планове по другата огромна скица за бизнеса от програмата- за вложения в преправка на земеделска продукция, която също е с висок бюджет- към 394 млн. лева

Така действително ще бъде преместен с няколко месеца първичният проект за банкет на тези планове, което от една страна дава опция на бизнеса да има повече време за подготовка, само че от друга ще измести класиранията от фонд " Земеделие ", който от години е печално прочут с големите забавяния при разглеждането на планове.
Ново удължение
На фона на зациклилите договаряния по Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз след 2020 година и плануваните вложения по европейски принадлежности в разнообразни сфери, в това число селските региони, още в края на предходната година стана ясно, че земеделският бизнес ще има достъп до стабилен финансов запас до 2022 година В началото на годината бе оповестено, че напролет ще стартира банкет на планове по въпросните две схеми - за вложения в аграрни стопанства и за преработвателни предприятия. Общият бюджет надвишава 800 млн. лева и на процедура е най-големият за последните 5-6 години. Самото разискване на критериите за асортимент сътвори напрежение още в зимните месеци, а на 19 април фонд " Земеделие " разгласи, че стартира да приема планове по първата скица, а за краен период за кандидатстване беше посочен 23 юли.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР