Най-големите археологически открития през 2020 – с пандемията и придружаващата

...
Най-големите археологически открития през 2020 – с пандемията и придружаващата
Коментари Харесай

Най-големите археологически открития през 2020 г. – топ 10 класация

Най-големите археологически открития през 2020 – с пандемията и съпътстващата я икономическа криза, която се появи през 2020 година, се подразбира, че годината няма да остане като една добра година за човечеството. Светът на археологията също усети резултатите, защото многочислените разкопки бяха анулирани или съкратени вследствие на пандемията. Но макар сложната година, доста археологически и исторически открития излязоха нескрито, включващи забавен геоглиф в Перу, находка от мумии, гробницата на именития Ромул и други

И по този начин, да забележим кои са най-големите археологически открития през 2020 година:

10. Появи се облик на гигантска котка в Наска

Геоглиф с облик на котка и с дължина 36 метра беше открит в Перу през 2020 година. Това е най-новият образец за линии и знаци на Наска, който може да се откри. Геоглифът бил мощно ерозирал и едвам видим, само че консервационните работи разкриха по-детайлна картина на котката, която наподобява малко на детска драсканица.

Археолозите пресмятат, че геоглифът е издигнат някъде сред 200 година пр.н.е. и 100 година пр.н.е. – време, когато се се създали огромна част от линиите на Наска. През последните години откривателите са разкрили сред 80 и 100 незнайни до момента геоглифи в долините Наска и Палпа.

2. Амазонскo изкуство от ледниковата ера

През 2020 година, археолозите оповестиха откриването на „ платно “, което е 13 километра дълго. Това амазонскo изкуство от ледниковата ера ни връща обратно във времето с цели 11 800 – 12 600 години. Нарисувани с охра, рисунките включват изображения на мастодонти, великански ленивци и други изчезнали в този момент зверове, живели по това време. Изображенията са рисувани в хълмове над три скални заслона в колумбийската Амазонка.

Рисунките включват също по този начин човешки отпечатъци от ръце, геометрични дизайни и изображения на елени, тапири, алигатори, прилепи, маймуни, костенурки, змии, коне, както и разнообразни бозайници от фамилията на камилите, наред с други животни. Има и рисунки, показващи хора, които ловуват животни и взаимодействат с растения и дървета. Разкопките станаха вероятни с помощта на мирния контракт от 2016 година, който постави завършек на военните дейности сред колумбийското държавно управление и FARC, бунтовническа партизанска група. С настъпването на мира районът стана наличен за археолозите.

8. Мумии в обилие! – най-големите археологически открития през 2020

Повече от 100 запечатани ковчега с мумии са открити в Египет. Разкопките не престават и евентуално ще бъдат открити още мумии. От лятото на 2020 година египетските археолози разкопават поредност от погребални шахти и откриват непрестанно възходящ брой запечатани ковчези с мумии вътре. Към 14 ноември 2020 година броят е бил до над 100 ковчега, съдържащи мумии. А заради това, че разкопките не престават, евентуално ще бъдат открити още. В Египет гробниците постоянно са били ограбвани както в древността, по този начин и в съвремието. А намирането на толкоз доста непокътнати и запечатани ковчези с мумии е забележителна находка.

В ковчезите са открити голям брой артефакти, в това число 40 скулптури, които изобразяват Птах-Сокар, провидение, което е обединяване на Птах, богът на Мемфис, и Сокар (Секер) – древноегипетски бог на мъртвите, в началото на земята и плодородието. Всички находки датират сред почти 712 година пр.н.е. и 30 година прочие н. е. – време, когато Египет постоянно е бил следен от непознати групи, като асирийци, персийци и гърци.

7. Гробницата на Ромул

През февруари 2020 година археолозите оповестиха откриването на гробницата на Ромул под Сенатската къща на Римския конгрес. Според легендата Ромул основава Рим през осми век пр.н.е. Предполага се, че той и брат му Рем са изоставени като бебета и са отгледани от вълк. Когато достигнали пълноправие, двамата братя влезнали в спор на кой рид би трябвало да бъде издигнат Рим и Ромул умъртвил Рем.

Днес множеството историци считат историята за митологична и се съмняват, че Ромул в действителност е съществувал. Древните римляни обаче го приели съществено и сложили гробницата му под Сенатската къща, сърцето на римската политика. Вътре в гробницата археолозите разкрили празен саркофаг с дължина 1,4 метра, изработен от лек вулканичен камък, наименуван туф, който бил докаран от Капитолийския рид под Римския конгрес. Гробницата е сканирана с 3D лазер и бъдещите разкопки може да разкрият повече детайлности.

6. Жени ловци – най-големите археологически открития през 2020

През 2020 година концепцията, че мъжете правят целия лов на наедрял дивеч, до момента в който дамите събират билки и растения, се оказа неправилна, защото археолозите откриха заровена жена-ловец в Перу на 9000 години. Тя е била заровена с комплект принадлежности за ловуване и може да е ловувала викуни – дивите предшественици на алпаките.

Археолозите, разкопали останките на дамата, не имат вяра, че тя е необикновен случай. Когато анализирали над 400 скелета, които преди този момент били изкопани в Западното полукълбо, археолозите открили, че 27 от тях са били заровени с принадлежности, подобаващи за лов на наедрял дивеч. А 11 от тези човеци са дами, което допуска, че дамите постоянно са ловували наедрял дивеч в Западното полукълбо.

5. Полинезийците се срещат с индианците към 1150 година сл. Хр

Голямо изследване, включващо събиране на ДНК от 807 локални субекта от Полинезия и тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка, разкри, че полинезийците и локалните нации на Колумбия освен са открили контакт, само че и са се смесвали между тях към 1150 година сл. Хр. Не е ясно по какъв начин групите са се срещали – полинезийците може да са плавали до Южна Америка или назад.

Така или другояче, техните потомци живеят на Маркизките острови от 1200 година сл. Хр., на към 7000 километра от брега на Колумбия. И последователно се разгръщат по други острови в Полинезия.

4. Най-големият праисторически монумент във Англия

Най-големият праисторически монумент в Обединеното кралство е оголен през 2020 година Датиращ от преди към 4500 години по времето на неолита, той се състои от 20 великански дупки, които наподобява обрисуват границите на по-ранен заварден кръг. Всеки от отворите е с диаметър 3 метра и дълбочина 1.5 метра. Дупките образуват кръг, разпрострян се на 2 км и покриващ повърхност, по-голяма от 3,1 квадратни километра. Толкова е огромен, че в центъра му се намира Durrington Walls, най-големият хендж във Англия.

Не е ясно за какво е основан гигантският кръг от дупки. Възможно е кръгът да е образувал алегорична преграда, която да споделя на избрани членове на обществото какъв брой близо могат да се приближат до Дърингтън Уолс. Друга допустима алтернатива е дупките да са били употребявани за задържане на вода по време на влажния сезон. Във всеки случай кръгът на дупките е уникален, без да има сравними праисторически монументи, известни другаде, споделят археолозите.

3. Асирийски скални панели

Десет антични асирийски скални панела, показващи изсечени фигури на асирийски божества, бяха открити в канал, датиращ от повече от 2700 години. Те включват фигурите на Ашур, основният асирийски господ, който е показан върху змей. Тук е и брачната половинка на Ашур, Мулису, която е седнала на декориран престол, поддържан от лъв. Другите изображения включват бога на слънцето Шамаш на кон и бога на луната Син на рогат лъв. Всички божества са изправени по посока на водата, течаща в канала.

Панелите и каналът евентуално са били издигнати по време на ръководството на асирийския цар Саргон II, управлявал от 722 година прочие н. е. до 705 година пр.н.е. В скалните панели Саргон II е показан първоначално и в края на шествието на божествата. Археолозите оповестиха откриването на канала и скалните панели, открити покрай Мосул, Ирак, през януари 2020 година

Работата по разкриването на панелите стартира през 2012 година, само че когато терористичната организация ИДИЛ (известна също като ДАЕШ) се приближи до района, археолозите скриха панелите, с цел да се предотврати тяхното заличаване от ИДИЛ. В резултат на това панелите не бяха изцяло разкрити до неотдавна.

2. Богата къща на викинги от девети век в Исландия

През юни 2020 година археолози в Исландия оповестиха откриването на дълга къща (40 метра), издигната през деветия век. Това е една от най-ранните открити структури на викингите в Исландия и разполага с охолно богатство от декоративни мъниста и монети, открити от археолозите.

Находките включват римски и близкоизточни сребърни монети, както и изсечени и огънати сребърни части, които викингите и някои други нации са употребявали като кюлчета или валута. Съкровищата съдържали също стъклени мъниста, пръстени, тежести и мъничък откъс от злато. Викингите, живели там, може да са придобили нещата от своята търговия с китове, тюлени, месо и кожи.

1. Структура на мамут – най-големите археологически открития през 2020

В Русия е открита кръгла конструкция, построена от останките на най-малко 60 мамута. Костите от северни елени, коне, мечки, вълци, червени лисици и арктически лисици, наред с други животни, също са употребявани за построяването на структурата, споделят археолозите. Датираща от към 20 000 години, структурата е с диаметър 3.30 метра и може да е имала покрив от скотски кожи.

Целта на структурата е много загадъчна. Може да е била употребена за ритуали или вероятно за предпазване на храна. По това време части животинско месо към момента били прикрепени към костите, което би направило структурата миризлива. Археолозите схващат, че костите са имали месо по себе си, тъй като някои от костите са съчленени (съединени) по метод, който може да бъде изработен единствено в случай че плътта към момента е върху тях.

Странни и мистериозни археологически открития – Топ 10 ранглиста

Странни и мистериозни археологически открития – археологията съставлява непрекъснато търсене на отговори от минали събития. Информацията, която разкриваме за нашите предшественици, нормално се дава на части. А това значи, че рядко имаме цялостната картина за избран човек, цивилизация или събитие. Всеки ден се откриват нови артефакти, само че това не значи, че груповото знание за нашето…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР