Най-фрапиращата цифра за подкрепата на българския бизнес и за хората

...
Най-фрапиращата цифра за подкрепата на българския бизнес и за хората
Коментари Харесай

Лорер: Държавата подпомага с 4 млрд. лева хората и фирмите заради високите цени на газа и тока

Най-фрапиращата цифра за поддръжката на българския бизнес и за хората са четирите милиарда лв., които държавното управление е дало за понижаване на резултата от високите цени на природния газ и на електрическата енергия. Това обясни министърът на нововъведенията и растежа, който участва на съвещание на икономическата комисия в Народното събрание.

,,В поддръжка на бизнеса продължихме до юли и мярката 60/40. Българката банка за развиване (ББР) започва три стратегии с бюджет от 100 милиона лв., за малкия бизнес има други грантови схеми за поддръжка на фирмите``, уточни Лорер.

Над 136 млн. лева ще бъдат отпуснати по линия на процедура за енергийна успеваемост на предприятията, посредством инструмента React-EU. Тази мярка ще разреши на българските компании да подобрят енергийната си успеваемост и да понижат сметките си за ток, което е доста значимо в актуалната обстановка. От 25 000 лева до 150 000 лева безплатна помощ могат да получат микро, дребните и междинни предприятия от бранша на преработващата индустрия за понижаване на разноските си за електрическа енергия, природен газ, течни горива или за други енергоносители. Средствата са по нова мярка, която ще се извършва по Оперативната стратегия " Иновации и конкурентоспособност " (ОПИК) към Министерството на нововъведенията и растежа. 

Лорер добави, че още 41 млн. лева ще бъдат изплатени и по процедурата за Коронавирус помощи на компаниите за така наречен огромни дребни компании. Министърът посочи, че се работи и по първата стратегия за поддръжка на предприятията в границите на Плана за възобновяване и резистентност.

До края на юни или началото на юли се чака да започва и първата грантова процедура по нея за " Технологична рационализация на предприятията " с безплатно финансиране за близо 260 млн. лв., съобщи Лорер.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР