Най-древния от известните на науката накит е открит в полската

...
Най-древния от известните на науката накит е открит в полската
Коментари Харесай

Откриха най-древния накит в Европа

Най-древния от известните на науката накит е открит в полската пещера Стайня. Това е висулка от слонова кост на възраст над 41 500 години. Описанието на находката е оповестено в изданието Scientific Reports.

" Това бижу приказва за необикновените креативен качества на живелите тук хора, а също за тяхното умеене да боравят с оръдия на труда. Дебелината на висулката е единствено 3,7 мм, което приказва а невероятната сръчност, с която в нея са били направени отворите и орнаментите “, споделя Виолета Новачевска от Вроцлавския университет, един от създателите на публикацията, представена от ТАСС.
В Германия откриха най-древното бижу в света
Археолози откриха на входа на пещерата Еднорог (разположена в подножието на планината Харц в Германия) копито на елен на възраст повече...

Доскоро учените смятаха, че човешката просвета, в това число нереалното изобразително изкуство, вяра и разнообразни показа за отвъдния свят, са се появили относително скоро – чак откакто нашите предшественици минали към установен метод на живот. В последните години тези показа са подлагани на подозрение с помощта на няколко находки в Европа и Азия.

Например учените са разкрили, че античните поданици на Югоизточна Азия са усвоили нереалното изобразително изкуство още преди 44 000 години, а техните съвременници от Европа още по това време са почнали да правят нещо сходно на религиозни обреди. Изучаването на разкопки на неандерталци в Ирак и Испания сочат, че това може да е било особено освен за кроманьонците, само че и за измрелите им съседи.

Новачевска и сътрудниците ѝ изяснили, е аналогични особености имало и при тези, които са живели в края на палеолита на територията на модерна Полша. Учените създали това изобретение по време на работа в пещерата Стайня в южната част на страната, на няколко километра от Краков.

В седименти от късния палеолит учените разкрили два необикновени предмета – висулка от слонова кост и костно шило. Радиовъглеродният разбор посочил, че възрастта на артефактите е към 41 500 години. Това прави висулката най-древното от известните на науката ювелирно бижу в Европа. Излиза, че тези артефакти са направени от първите кроманьонци на Стария континент, а не от неандерталци, които по това време към този момент били измрели.
Загадъчен череп на човешки предшественик е открит в ЮАР (ВИДЕО)
Първият череп на дете от типа Homo naledi е открит от интернационален екип откриватели в ЮАР. Описанието на загадъчните остатъци, чиято в...

Особен интерес съгласно учените съставлява висулката. Тя е направена от тънка костна пластина с дебелина 3,7 мм, дължина и широчина няколко сантиметра. Покрита е с декорация от окръжности и линии. Учените считат, че те образуват диаграма на лунна фаза или табличка за преброяване. В ъглите на пластината са пробити два дребни отвора.

Интересно е, че сходни, само че не толкоз антични декорации са открити от антрополози и в други райони на Европа. Това приказва, че традициите за тяхното разработване може да са се появили непринудено в края на палеолита по едно и също време в няколко района на Европа а не в една нейна точка, като са считали доста антрополози по-рано, заключават Новачевска и сътрудниците ѝ.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР