Най-добрият треньор в анкетата на ФИФА при мъжете за 2022-а

...
Най-добрият треньор в анкетата на ФИФА при мъжете за 2022-а
Коментари Харесай

Ицо Стоичков връчи награда на ФИФА

Най-добрият треньор в анкетата на ФИФА при мъжете за 2022-а година стана Лионел Скалони. Младият експерт изведе Аржентина до третата международна купа за страната си в историята на футбола и изцяло справедливо вдигната премия, връчена му от иконата на международния футбол Фабио Капело.

Неговите подгласници останаха Карло Анчелоти (Реал Мадрид) и Хосеп Гуардиола (Манчестър Сити), които станаха първи надлежно в Шампионската лига и в британската Висша лига.

Церемонията на призьорите в анкетата на Световната федерация по футбол (ФИФА) се организира в Париж. За разлика от " Златната топка на Франс Футбол ", ФИФА продължава да връчва наградите на база достижения през календарната година.

" Благодаря на всички от моя щаб, на помощниците ми, на Валтер Самуел и Роберто Аяла. Благодаря и на света, че ме оцени ", съобщи Лионел Скалони, който завоюва първото в историята зимно Световно състезание. Аржентинците завоюваха купата след 3:3 в постоянното време и продълженията и 4:2 при дузпите.

Сарина Вигман беше определена за треньор номер 1 при дамите, откакто завоюва eвропейската купа с тима на Англия. Специалистката от Нидерландия получи купата за номер 1 през годината от българската футболна легенда Христо Стоичков. Стоичков беше асистиран от някогашната футболистка Джил Елис, треньорка на националния тим на Съединени американски щати до 2019-а година. Другите две номинирани дами бяха Пия Сундхаге (Швеция) и Соня Бомпастор (Лион, Франция), спечелила женската Шампионска лига.

" Откакто се помня, обичам футбола. Винаги съм желала да реализира триумфи, борила съм се за това всеки ден, всяка минута. Благодаря на фамилията и околните ми хора ", сподели победителката от трибуната.

Мери Ърпс (Англия) е вратарка номер 1 при дамите за 2022-а. Тя пази мрежите на Манчестър Юнайтед и Англия, а премията й беше връчена от Дидие Дрогба. Емилиано Мартинес, който имаше голям принос за международната купа на Аржентина, беше избран за номер 1 при мъжете на същата позиция - вратарската. Негови подгласници останаха Ясин Буну (Мароко) и Тибо Куртоа (Белгия). Наградата му беше връчена от Жулио Сезар и Ениола Алуку, която персонално му връчи купата.

Наградата " Пушкаш " за най-красив гол за 2022-а година събра 11 номинации, от които три от женския футбол и една от футбола измежду инвалидите. И точно човек с увреждания завоюва наградата. Това е Марчин Олекси от тима на Варта (Познан), който е с един ампутиран крайник и играе точно в състезание за хора с сходни недъзи. Алекс дел Пиеро и Карли Лойд му връчиха премията. 

Сред номинираните бяха попадения на Димитри Пайет (Франция), на Амандин Анри от женския тим на Лион, както и попадението на Ричарлисон от Бразилия против Сърбия на Световното състезание в Катар. Попадението на Олекси обаче беше в действителност шедьовър – странична ножица на човек с един крайник, изправил се върху едната си патерица, преди да забие топката във вратата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР