Най-добрият народен лек, използван от векове Живовлякът е една от най-разпространените

...
Най-добрият народен лек, използван от векове
Живовлякът е една от най-разпространените
Коментари Харесай

Лекува всичко от глава до пети: Най-добрият народен лек

Най-добрият национален лек, употребен от епохи

Живовлякът е една от най-разпространените и налични лечебни билки. Женският огромен живовляк и мъжкият теснолист живовляк имат съвсем същите лечебни свойства, които са познати отдавна. Тази билка, за медицински цели, употребявали античните гръцки и китайски лекари, а в средновековните книги е записана като доста ценена билка, която е препоръчвана за лекуване на 20 разнообразни болести.

1. При акне и черни точки

15-20 гр. прясно изцеден сок от живовляк смесете с 10-15 гр. лоен крем и прибавете няколко капки розово масло и лъжичка мехлем от невен, разбъркайте добре.

2. Против камъни в жлъчката

За заличаване на паразити и глисти се употребяват семената на живовляка. Препоръчва се като слабително, изключително при деца, при възпалителни положения на лигавицата. Ежедневната консумация на 8 грама семена предотвратява образуването на жлъчни камъни.

3. Пресен сок

Необходими са ви 500 грама пресни листа. Сокът е най-лесно да се подготви в сокоизстисквачка. Няколко пъти дневно пийте по една супена лъжица, смесена с половин супена лъжица топла вода. Използва се за стимулиране на метаболизма и за разчистване на тялото и е потребен при белодробни болести и даже туберкулоза.

4. Против грип

Смесете 30 гр. листа от живовляк, 30 гр. борови връхчета, 20 гр. листа от подбел и 20 гр. билката ден-нощ. За чай използвайте 2 дребни чаени лъжички от сместа, залейте с 250 мл. вряла вода. Оставя се да престои 10 минути, прецедете и подсладете с мед или прибавете сок от бъз или вишни.

5. При инфекции на венците и зъбите

Живовлякът е отлично средство за бързо лекуване на рани по лицето и в устната празнина. Предотвратява гнойта и форсира изцелението, което се дължи на съставката аукубин. Намачкани листа от живовляк и сложени върху зъба и венците могат да предотвратят инфекции на зъба в ранен стадий.

6. За домашни любимци

Живовлякът добре се понася от котки и кучета, тъй че със мощен чай можете да измиете раните им. Ако животното не ближе потърпевшото място, може да употребявате и мехлем.

7. Проблеми с кожата

Популярна е използването му при всички типове кожни болести, като рани, язви, порязвания, натъртвания, синини, изгаряния, мазоли, отоци, ухапвания от инсекти и други Измийте пресни листа и направете каша от тях и приложете на болното място.

8. При изгаряне

След измиване със студена вода, поставете върху изгореното място лист от живовляк, като го фиксирате с лейкопласт.

9.Бърз сироп

Ше ви трябват 4 шепи живовляк, 300 грама захар и 250 грама мед. Измитите листа от живовляк смелете в месомелачка. Долейте малко вода, захар и мед, загрейте и последователно кипнете. Разбъркайте добре, до момента в който се получи гъст сироп. Съхранявайте сиропа в бурканче в ледник. При кашлица и бронхит консумирайте няколко пъти дневно по една лъжица.

10. Маска за лице

На марля изрежете дупки за устата, очите и носа. Смелете листата от един млад живовляк и ги залейте с вряла вода, в съответствие 1:3. Заврете водата още веднъж за 3 минути. Потопете марлята в хладката течност и я оставете върху лицето за към 15 минути. След това изплакнете.

11. Чай от живовляк

2 лъжички нарязани листа от живовляк залейте с чаша вряла вода и оставете за 10 минути. Разбъркайте и подсладете с мед. Чаят има прелестен мирис и усет, по тази причина е подобаващ и за деца. Пийте 2-3 чаши дневно.

12. Чай срещу кашлица

Смесете 25 гр. листа от живовляк, 25 гр. листа от подбел, 25 гр. листа от култивиран чай и 25 гр. корен от оман. За подготвяне на чай залейте две лъжички от сместа с 250 мл. вряла вода и оставете да престои 10 минути. Прецедете. Пийте 2 до 3 чаши дневно постоянно прясно подготвен чай.

13. Сок от билки

Приготвите 200 гр. листа от живовляк, 100 гр. коприва, 100 гр. цветове от глухарче и 100 гр. цветове от бял равнец. Смачкайте добре всички билки, прецедете (или използвайте сокоизстисквачка), по-късно ги кипнете, като отстранявате пяната, която се събира на повърхността. Добавете 2 супени лъжици мед към сока и по-късно още веднъж кипнете, до момента в който се сгъсти. Когато се охлади се съхранява в чисти бутилки и към всяка бутилка се прибавя дребна чаша ракия. Преди приложимост сокът се смесва с вода 1: 1.

14. Меден балсам

Смелете в месомелачка половин кг свежи и добре измити листа от живовляк. Смлените листа дружно със сока, който е изминал при смилането, смесете с кг мед и 50 гр. прополис. Разбъркайте добре и оставете да престои три дни, като се разбърква понякога с дървена или пластмасова лъжица. Консумиране: три пъти дневно по една чаена лъжичка, 10 минути преди хранене. Този балсам се предлага на всички, които страдат от болести на дихателните пътища, бронхит и инфектиране на белите дробове. Полезно за пушачи и за всички, които желаят да почистят дихателните си пътища. Докато консумирате този балсам, пийте чаша чай от оман и мащерка всеки ден.

15. Бонбони срещу кашлица

Подгответе 200 гр. листа от живовляк, 500 мл. вода, 500 гр. захар, 25 гр. гроздова захар, 20 гр. масло, супена лъжица олио и чаена лъжичка смлени семена от анасон. Нарежете свежите листа, залейте ги с вода, оставете ги на слаб огън и варете за 30 минути. Прецедете течността и изстискайте листата добре. Добавете захар, масло и анасон, варете още 20 минути, до момента в който получите гъст сироп. Покрийте тавата за печене с намазана хартия и изсипете течността. Оставя се отчасти да се втвърди и нарежете бонбоните.

16. Сироп срещу кашлица

Поставете свежо набрани листа от живовляк в стъклена купа с дебелина 5 см. Всеки пласт поръсете със захар. Покрийте съда с марля и го оставете на слънце. Оставете 4-6 седмици на слънчево място. Прецедете и съхранявайте в чист буркан. Пийте няколко пъти дневно по една чаена лъжичка. Добър е и за деца.

17. Масло от живовляк

Напълнете стерилизиран буркан с нарязани листа от живовляк и залейте със зехтин, листата да са покрити. Разклащайте буркана един път дневно. След две седмици прецедете. Може да го употребявате независимо или като основа за други смеси.

18. Тинктура

Направете същото както при рецептата с маслото, само че вместо масло използвайте водка. Препоръчителната доза смес е от 15 до 20 капки три пъти на ден.

19. Чай при тежки заболявания

Когато формалната медицина е безсилна или хората просто желаят да бъдат лекувани по натурален метод, този чай ще бъде чудесно средство за тях. Чаят сигурно е подобаващ освен за заболели хора, той може да бъде употребяван и превантивно. Подготовка: смесете листа от бреза, равнец, живовляк и коприва. Една шепа от сместа се залива с 200 мл. вряла вода и се оставя да престои два часа. След прецеждане, чаят е подготвен за консумация. Съхранявайте сместа в стъклен съд.

20. Пролетна салата

Живовлякът е здравословна добавка към салатите. Най-добре е да употребявате меки пролетни листа.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР