Най-добрите български ученици по химия направиха блестящо представяне на най-престижното

...
Най-добрите български ученици по химия направиха блестящо представяне на най-престижното
Коментари Харесай

Два златни и два сребърни медала спечелиха български ученици от Международната олимпиада по химия в Швейцария

Най-добрите български възпитаници по химия направиха ослепително показване на най-престижното съревнование по естествената просвета за годината. И четиримата ни гимназисти завоюваха медали от 55-ата Международна олимпиада по химия. Те завоюваха два златни и два сребърни оценки в конкуренция с над 340 възпитаници от 86 страни, оповестяват от Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки. Тази година шампионатът се организира присъствено в Швейцария - от 16 до 24 юли, предава Българска телеграфна агенция. Златните медали завоюваха Виктор Лилов (11-и клас, Софийска математическа гимназия (СМГ) и Крум Александров (12-и клас, Математическа гимназия (МГ) в Плевен), а сребърните оценки заслужиха Преслав Георгиев (11-и клас, СМГ) и Явор Христов (11-и клас, СМГ). Техни ръководители са доцент доктор Донка Ташева и проф. доктор Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Международната олимпиада по химия се организира за първи път през 1968 година в Чехословакия, а България е участник още тогава като наблюдаващ и като постоянен участник от идната 1969 година в Полша. Участниците в българския народен тим се избират всред най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и запазване на околната среда. България е хазаин на олимпиадата през 1973 година и 1981 година

Виктор Лилов е възпитаник в 11-и клас на СМГ. Той за първи път е част от националния тим по химия. През тази година Виктор съумя да влезе и в тима по биология. Интересът му към химията стартира в девети клас. Първоначално е учил химия, с цел да си помогне да стане по-добър биолог, само че последователно е решил да взе участие в националната олимпиада и по двата предмета. Учителят, който най-вече му е оказал помощ да израсте като химик, е Борис Толев. Виктор е взел участие на Европейската олимпиада по пробни науки EOES, където печели бронз, на Международната менделеевска олимпиада по химия (2023 г.) - сребро, и на Международната олимпиада по биология, където завоюва среброто тази година.

Крум Александров е възпитаник в 12-и клас в МГ " Гео Милев ", Плевен, и за втора поредна година е част от националния тим по химия. Той стартира да се интересува от химия още в шести клас, като от седми клас постоянно взе участие в националната олимпиада. Крум е признателен на учителката си Калинка Бенова, която е видяла капацитета му и го е построила като химик и играч през годините. Досега Крум е печелил сребърен орден от Европейската олимпиада по пробни науки (EOES 2021), както и от Международната олимпиада по химия през предходната миналата година. От Международната менделеевска олимпиада по химия от тази година Крум още веднъж се завръща със сребро, като се класира на 13-о място и е втори измежду сребърните медалисти.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР