Най-добре с последствията от глобалното затопляне могат да се справят

...
Най-добре с последствията от глобалното затопляне могат да се справят
Коментари Харесай

Учените посочиха кой точно може да спаси света от глобалното затопляне

Най-добре с следствията от световното стопляне могат да се оправят китовете, обявиха еколози. Това се оповестява на уеб страницата на Международния валутен фонд.

По данни на откривателите, всеки огромен представител на китообразните с помощта на огромните си размери натрупва към 33 тона въглероден диоксид в своето тяло.

За съпоставяне, едно дърво за година взима от атмосферата към 21 кг CO2, или 2,2 тона за 100 години.

Учените акцентират, че освен това виталната активност на китовете в допълнение способства за изчистването на атмосферата от остатъка на въглероден диоксид: с техните екскременти се храни планктонът, който прави фотосинтез.

И даже след своята гибел китът продължава да оказва помощ за запазването на въглеродния баланс, тъй като разлагащото се на дъното на океана негово тяло също поддържа дълбоководната екосистема.

Еколозите припомнят, че сега по света има към 1.3 милиона китообразни.

Те приканват числеността на тези животни да се върне на нивата преди старта на всеобщия им улов - 4.5 милиона.

Изследователите са сметнали, че в случай че с помощта на китовете се усили количеството на океанския фитопланктон, то това ще е равно на засаждането на два милиарда дървета.
Експертите декларират, че китовете освен са потребни за околната среда, само че са преференциални материално. Според тях, всеки кашалот, гърбат кит или различен огромен техен другар носи на международната стопанска система над 2 милиона $.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР