Най-добре представилите се деца и младежи ще бъдат възнаградени с

...
Най-добре представилите се деца и младежи ще бъдат възнаградени с
Коментари Харесай

Русенските ученици могат да кандидатстват за участие в космическия лагер Space Camp Turkiye 2023

Най-добре представилите се деца и младежи ще бъдат възнаградени с цялостни и частични стипендии

Новото издание на галактическия лагер Space Camp Turkiye, който ще се организира през 2023 година, към този момент е отворено за кандидатстване и в него могат да се включат възпитаници на възраст сред 11 и 15 години.

Квотата за български участници е 200 деца и младежи, които могат да заявят своето присъединяване в проведения от Центъра за креативно образование народен конкурс за писмени и видео произведения по авансово заложени тематики.

Миналата година 16 възпитаници от Русе съумяха да се възползват от опцията да се образоват в един от двата галактически центъра за образование в света, основани по модел на NASA. Община Русе, бизнесът и неправителственият бранш поеха всички разходи за присъединяване на три деца в програмата. Предвижда се през 2023 година Община Русе да още веднъж да отдели средства за подкрепяне на участници в лагера след утвърждение на Общинския съвет.

Темите за кандидатстване, които се задават тази година, са следните:

1. Представи си, че си основен готвач на галактически транспортен съд след 100 години. Какво е менюто през днешния ден и за какво?

2. Представи си, че Земята има галактически щит. От какво и по какъв начин ще ни защищава той?

3. Как проучването на космоса събира и разделя хората?

Максималната дължина на есето е 500 думи, а на видео есето – 5 минути. Кандидатурите могат да бъдат на български или британски език. С всички условия към писмените и видео творбите можете да се запознаете на уеб страницата.

Получените кандидатури се правят оценка по авансово заложени критерии от авторитетно жури, формирано от уважавани учени, астрофизици, лингвисти, писатели, представители на бизнеса, професори, учени, донори, ученици и медалисти на Space Camp Turkey, Space Camp тренери и представители на Център за креативно образование. Най-добре представилите се деца и младежи ще бъдат възнаградени с цялостни и частични стипендии в размер на 100% (1270 $), 50% (635 $), 25% (317,5 $) и поощрителни стипендии от по 10% (127 $). Те са обезпечени от Центъра за креативно образование, общини-партньори и поддръжката на спонсорите на програмата.

Програмата на Space Camp Turkiye е с дълготрайност една седмица и се организира напълно на британски език от особено готови обучители и експерти. Занятията в лагера включват действителни тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците обличат скафандри, допират се до същински тренажори за подготовка на астронавти, тестват придвижванията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. В рамките на образованието те научават доста за подготовката на астронавтите - физическа, интелектуална и психическа. Чрез интерактивни симулации младежите развиват умения за работа в екип, усъвършенстват връзката между тях и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и занимателна среда. След сполучливото привършване на програмата всички участници получават документи, които са високо ценени в огромен брой учебни заведения и университети по света.

Припомняме, че през актуалната година влиятелната премия Кауа Tuncer “Right Stuff ” за изявен интерес в региона на науката и космонавтиката завоюва осмокласникът Максим Стойчев от Русе, ученик на СУПНЕ “Фридрих Шилер ”.

Space Camp Turkey е ситуиран в гр. Измир, Турция и е единствения работещ учебно-тренировъчен лагер, който разполага с самостоятелен комплекс, помещаващ макет на совалката " Дискавъри ", тренажори и симулатори, с които се образоват космонавтите, както и няколко контролни зали и лаборатории.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР