Най-добре планираните градове в света. Избирането на най-добре планираните градове

...
Най-добре планираните градове в света. Избирането на най-добре планираните градове
Коментари Харесай

Най-добре планираните градове в света – Топ 10 класация

Най-добре плануваните градове в света . Избирането на най-добре плануваните градове в света не е лесна задача. Основно тъй като положителното обмисляне включва доста повече фактори, в сравнение с просто необятни пътища и високи здания.

Голяма част от градовете по света търсят способи да се оправят с проблеми като повишение на морското ниво и претъпканост. Много значимо е обаче да проектираме нашите градски региони по резистентен метод. Защото там живее по-голямата част от човешкото население.

Най-добре плануваните градове в света са освен красиви за гледане. Те са добре построени за неизбежните проблеми на бъдещето. Цели райони по света едвам оцеляват заради неприятна държавна политика и нерегламентирани промишлености. Градовете от тази ранглиста обаче ни припомнят, че към момента е изцяло допустимо да развиваме нашите градски региони по метод, който не понижава качеството на живот на своите поданици.

10. Шанхай, Китай

Ако в миналото сте пътували до Китай, ще знаете, че страната може да се похвали с едни от най-обширните и комплицирани градове в света. Шанхай обаче се извисява над всички тях.

Успехите на града в градското обмисляне надалеч надвишават блестящия, футуристичен контур на града. Най-големият град в Китай е дом на централите на някои от най-големите компании в света. Пътната и магистралната мрежа на града непрестанно се надгражда и поддържа, с цел да се обезпечи безпроблемното придвижване, което е голям проблем за други по-големи китайски градове, като Пекин да вземем за пример. Шанхай разполага и с най-голямата метро система в света . А тя е безпроблемно взаимосвързана със комплицираната автобусна мрежа, с цел да свързва дейно другите профилирани квартали на големия град.

Говорейки за архитектурата на града, това е любопитна композиция от остаряло и ново, придавайки на града неповторим темперамент измежду другите му китайски сътрудници. Във всеки един миг можете да видите извънредно доста поправки на остарели, наследствени здания. И в това време да видите построяването на нови, футуристични здания, проектирани от едни от най-хубавите архитекти в света.

9. Меделин, Колумбия – най-добре плануваните градове в света

Връщайки времето обратно с към тридесет години, ще откриете, че Меделин е най-опасният град в света. Защото той е разграничен сред своите небогати квартали (комуни) и относително проспериращия затворен център на града. Това остава по този начин до 1991 година, когато конституцията е утвърдена, с цел да обезпечи по-голяма автономност на локалните райони за избор на свои водачи.

Оттогава Меделин се трансформира в образец за заслужено градско развиване по целия свят. И то с помощта на ефикасната си система за обмисляне и противоположната връзка от общността. Благодарение на колумбийския закон от 1998 година, който задължава всяка община да изготви личен проект, като се съветва с хората си, градското развиване на Меделин включва множеството от заинтригуваните страни, живеещи в целия град. Тази система се популяризира и в други по-малки градове.

В резултат на това градът се трансформира от сегрегирана, неравна и незаконна сбирка от обособени общности в поредно и налично пространство за всички. Мрежа от кабинкови лифтове , асансьори и метрото свързват изключените преди този момент общности за първи път в историята на града. Градът също по този начин поставя старания за развиване на по-бедните квартали с библиотеки, държавни учебни заведения и културни центрове. Това от своя страна в допълнение понижава разделянето сред богатите и бедните елементи на града.

8. Сингапур

Когато Сингапур закупи независимостта си от британците през 1959 година, градът беше в неприятно положение. Докато южният завършек на дребния остров е издигнат като бизнес квартал от английската ера, останалата част от Сингапур живеела най-вече в гъсто обитаеми жилищни здания в покрайнините, без улеснения. Да не приказваме за непрекъснатите проблеми с водоснабдяването.

Почти 60 години по-късно Сингапур съумя да се оформи в един от най-добре плануваните градове в света . Докато градът е прочут със своята зеленина, пътна мрежа, просветителни институции и ефикасен дизайн, същинският триумф на градоустройството му се крие в публичните жилища .

От 1960 година Сингапур добави близо милион нови къщи, съчетани с надзор на наемите и схеми за финансиране за поощряване на собствеността на жилищата. В резултат на това 90% от непрекъснатите поданици в Сингапур към този момент имат домовете си – поразително достижение, от позиция на непрекъснато възходящата плътност на популацията на града.

7. Амстердам, Холандия

Почти цяла Холандия страда от един необикновен проблем – голяма част от страната се намира на равнището или под морското ниво. В резултат на това държавното управление би трябвало непрекъснато да предлага нови способи за стабилно развиване. Ако погледнете по какъв начин е построен Амстердам , ще видите, че той значително е съумял.

Като един от най-добре плануваните градове в света, Амстердам е съвсем съвършена комбинация от стабилно на бедствия градско обмисляне, устойчива архитектура и ефикасна, интегрирана система за публичен превоз.

От 70-те години на предишния век планирането на града е концентрирано върху намаляването на зависимостта му от колите и насърчаването на други устойчиви типове превоз като вървене , колоездене и публичен превоз . Не е рядко да се намерят платна, отдадени единствено на феновете на две колела. Това разрешава да се изминат доста по-големи дистанции, без да се разчита на колите. Като метод за в допълнение понижаване на транспортните средства, горивото също се полза с по-висока ставка в Холандия, в сравнение с, да речем, в Съединени американски щати.

6. Цюрих, Швейцария – най-добре плануваните градове в света

Цюрих – най-големият град в Швейцария – е един от най-хубавите образци за добре построена градска инфраструктура, имайки поради устойчивостта. Първото нещо, което бихте забелязали, в случай че в миналото имате опция да посетите този град, е забележимото неявяване на коли. Всъщност е изцяло допустимо да прекарате целия си живот в Цюрих, без в никакъв случай да седнете в кола, с помощта на добре построената комплицирана мрежа от публичен превоз.

Целият град е обвързван от мрежа от разнообразни типове публичен превоз – рейсове, трамваи и фериботи, които се движат през самото езеро. Тарифите са задоволително ниски, с цел да насърчат публичния превоз и да създадат града по-удобен за туристите. Градът също се подлага на непрекъсната рационализация, защото постоянно се прибавят нови велосипедни рампи, площадки и други функционалности.

За да поддържа броя на колите невисок, в Цюрих са конфигурирани към 4500 датчика, които да управляват придвижването на транспортните средства. Това – дружно с други ефикасни способи за понижаване на колите – докара до град, значително свободен от проблеми като трафик и замърсяване, с % на благосъстоятелност на коли под 50%.

5. Копенхаген, Дания

Копенхаген в Дания постоянно е бил един от по-добре построените градове в Европа. Правителственият проект от 1947 година слага планирането и архитектурата на града измежду най-хубавите в света.

Планът бил ориентиран към главния ремонт на публичния превоз на града, дружно с увеличение на зелените площи на града. Откакто проектът е въведен преди повече от 70 години, Копенхаген последователно се трансформира в един от най-добре плануваните градове в света .

Почти целият град е обвързван с функционираща, ефикасна автобусна система. Отделно от това има четири линии водни рейсове. А метрото обезпечава превоз на 600 000 поданици на града. Копенхаген е и един от най-благоприятните за колела градове в света , както и един от дребното градове, които интензивно понижават зависимостта си от колите. Защото поредно надграждат мрежата си, с цел да интегрират други, по-устойчиви типове превоз. В резултат на това Копенхаген постоянно се прави оценка като едно от най-хубавите места за живеене в Европа .

4. Чандигарх (или Чандигар), Индия

По времето на разделянето на Индия, провинция Пенджаб била една от най-силно засегнатите. Тъй като тя била разграничена сред Индия и Пакистан, а нейната столица се преместила към Пакистан, Индия трябвало да измисли нова столица за индийския Пенджаб.

След необятно публикуваното религиозно принуждение, Чандигарх бил умислен като същински съвременен, всемирски град. Освободен от предразсъдъците от предишното както по темперамент, по този начин и по инфраструктура.

Проектиран от швейцарско-френския проектант Льо Корбюзие, градът е разграничен на разнообразни браншове. Всеки един е с идентичен размер и обвързван между тях посредством гладка и комплицирана пътна мрежа. Освен това е извънредно зелено на всички места, а оформлението на целия град е моделирано по човешкото тяло и неговото златно сечение.

За разлика от други огромни индийски градове – защото те стават по-замърсени и препълнени от всеки път – добре плануваната архитектура на Чандигарх към момента работи, с помощта на постоянната социална поддръжка и други държавни старания.

3. Вашингтон, окръг Колумбия

Вашингтон бил плануван за пръв път през 1791 година от френския проектант и градостроител Пиер Шарл Ленфант. Тогава имало доста малко образци по света, от които да се почерпи опит. Въпреки това градското обмисляне на столицата остава едно от най-хубавите в света и до през днешния ден, с помощта на съвсем идеално симетричния си дизайн и солидната зелена завивка.

Градът е планиран, като се има поради естествената топография на района, както и политическата подчиненост на страната. Сградата на Капитолия да вземем за пример е издигната на най-високия било в района, а Белият дом е ситуиран на малко по-нисък било.

Американската столица е известна и с броя на парковете и дървесните алеи, защото целият град е разграничен на съвсем симетрична мрежа север-юг и изток-запад. Въпреки че е надграждал инфраструктурата си много пъти, откогато е плануван за първи път през 1791 година, главните елементи на Вашингтон остават същите към този момент повече от два века.

2. Бразилия, Бразилия – най-добре плануваните градове в света

Независимо, че доста хора по света към момента мислят за Рио де Жанейро като столица на Бразилия, това не е по този начин. Столицата е преместена в новопостроения град Бразилия през 1960 година. Планиран от Лусио Коста и Оскар Нимайер и озеленен от Роберто Бът Маркс, Бразилия също се оказва един от най-добре плануваните градове в света. Дори се намира в листата на ЮНЕСКО за международното завещание, значително с помощта на неповторимата си модернистична архитектура.

От една страна, целият град е завършен като великански аероплан, евентуално като ода на реактивната епоха. Също по този начин е съвсем разграничен на разнообразни браншове – като хотелиерство, банково дело, опазване на здравето и други – които са свързани между тях с ефикасна пътна и магистрална мрежа.

Жилищните зони в централната част на града са разграничени на суперквадри – или суперблокове – всяка със лични паркове, магазини на дребно и избран брой учебни заведения и здравни институции. Градът е цялостен и с просторни площади и паркове, придаващи на публичните му пространства чувство за шир и чист въздух.

1. Сеул, Южна Корея

Докато колите са изменящо играта откритие за човечеството, те са пагубни за околната среда. Повечето градове към момента са построени към трафика и те изискват поредно разчистване на естествените местообитания, с цел да се направи път за пътища, паркинги, бензиностанции и така нататък

Докато страните по света стартират да се оправят леко-полеко с последствията от това, от ден на ден градове се отделят от своята автомобилно-ориентирана инфраструктура. Далеч най-успешният от тях е Сеул , столицата на Южна Корея.

Градът се счита за превъзходен град за живеене. Мрежата на публичния превоз на Сеул в действителност го слага на върха на всеки лист с най-добре плануваните градове в света. Дом на към 10 милиона души – с двойно по-голяма компактност на популацията от Ню Йорк – Сеул е подхванал дейни стъпки за унищожаване на насочената към колите инфраструктура посредством развиване и консолидиране на голямата си мрежа от публичен превоз.

Метрото в Сеул обслужва над 7 милиона души всеки ден. Автобусната мрежа е комплицирана система с над 8 500 цветно кодирани рейса, обслужващи другите потребности на жителите на града. Има и водни таксиметрови станции по река Ханган, дребна високоскоростна железопътна секция и велосипедни станции, защото целият град е построен с рампи и специфични велоалеи.

Дано и в България някой ден да можем да се похвалим с толкоз добре планувани градове, служещи на хората!

Огромните мегаполиси на античния свят – топ 10 ранглиста

Огромните мегаполиси на античния свят – човечеството се е събирало в огромни общности, които са се трансформирали в градове, още от неолита. Главната причина за основаването на общности е взаимната отбрана. Постепенно се създали системите за шерването на вода, търговията, изхвърлянето на боклуци и средствата за ръководство. От скромните жилища, събрани дружно, се появили по-големи…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР