Най-дългата подводна пещерна система на планетата беше открита при специализирано

...
Най-дългата подводна пещерна система на планетата беше открита при специализирано
Коментари Харесай

Откриха най-дългата подводна пещера на планетата

Най-дългата подводна пещерна система на планетата беше открита при профилирано водолазно проучване в Мексико, предава Гардиън.

Откритата пещера е дълга към 347 км съгласно експертите и е изследвана в границите на плана Gran Acuifero Maya, който може да даде повече значими сведения за историята на маите.

Водолазите са открили, че на полуостров Юкатан пещерната система Сак Актун е обвързвана с пещерната система Дос Ойос. Двете са с размери 263 и 83 километра.

Полуостров Юкатан се счита за едно от най-известните обитания на античната цивилизация на маите. Градовете на маите са били свързани посредством комплицирана мрежа от пещери, които били цялостни с вода. Някои от пещерите имат изключително значение за религиозните церемонии на маите, чиито наследници сега обитават района. 

" Откритието носи голяма вероятност към разбирането на водачите на античните селища и по какъв начин са се развивали. Ще ни помогне да разберем повече за ритуалите на античните и селищата, преди да дойдат испанците ", разяснява Гилермо де Ана - шеф и подводен археолог. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР