Най-дълбокото езеро в света е под заплаха от токсични кални

...
Най-дълбокото езеро в света е под заплаха от токсични кални
Коментари Харесай

Най-дълбокото езеро в света е под заплаха от екологична катастрофа

Най-дълбокото езеро в света е под опасност от токсични кални потоци в резултат на огромното наводняване в Сибир. Наред с горските пожари, които не престават да унищожават горите му, отдалеченият район в Източна Русия беше обиден от тежки наводнения през последните седмици, излагайки езерото Байкал на риск от екологична „ злополука “.

Преливаща река в Байкал е засегнала някогашен цех за хартия покрай езерото, което провокира опасения, че токсичните химикали могат да бъдат изхвърлени в девствените сладководни води, заяви „ Сибериан Таймс “.Опасността от замърсяване идва от необработени боклуци, съхранявани в оборудването, издигнато в руската ера.

„ Рискът на това място за предпазване на боклуци явно е недопустимо висок и последствията от доста срутване в езерото Байкал при Байкалск биха били в действителност пагубни “, написа специалистът по свлачищата Дейв Петли в пост за Американския геофизичен съюз.
Езерото Байкал – обект от международното завещание на ЮНЕСКО – е най-дълбокото езеро на Земята, съдържащо повече от 20 % от незамразената сладка вода на планетата.То е богато на биоразнообразие и се счита, че съдържа хиляди ендемични скотски типове.
Наводнението, почнало в сибирския район Иркутск в края на юни, засегна съвсем 11 000 домове, съгласно Радио Свободна Европа.

Междувременно, пожарите в Сибир се разгръщат на към 4.3 милиона хектара най-вече далечни гори с повърхност от съвсем размерите на Белгия, съгласно Федералната организация по горите на Русия, което подтикна няколко района да разгласят изключителни обстановки.
Като че ли в контраст, Етиопия засади повече от 350 млн. дървета в един ден, споделиха длъжностни лица, които настояват, че е подложен международен връх.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР