Най-честите странични реакции след ваксинация включват болка в мястото на

...
Най-честите странични реакции след ваксинация включват болка в мястото на
Коментари Харесай

Експерти: Ваксините срещу COVID-19 не бяха пуснати прибързано

Най-честите странични реакции след имунизация включват болежка в мястото на убождане, общо неразположение, болки в мускулите, температура. Те отшумяват до 48 часа. Това сподели в " Денят стартира " Момчил Баев, лекар по обществена медицина.

Според вирусолога проф. Радостина Александрова не се чака драма в бъдеще от това, че имунизациите са създадени бързо. Броят на доброволците е бил доста по-голям, в сравнение с при естествена процедура.



Ваксините не бяха пуснати преждевременно, добави и Момчил Баев. Той подсети, че геномът на вирусът е разчетен при започване на пандемията. Имаме десетилетия опит в създаването на имунизациите, в този момент разликата е в това, че имунизациите са имали всички финансови запаси за тяхното произвеждане, целият теоретичен запас е бил замесен в този развой.

Част от етапите по изпитването пък са се движели редом.



Проф. Александрова посъветва хората, които са преболедували COVID-19 сред двете дози ваксина, въпреки всичко да си слагат и втората. Тя предвижда, че построяването на групов имунитет няма да е толкоз елементарно, колкото ни се желае.

Страховете на хората се подхранват от некадърно говорене по тематиката, обществените мрежи се трансфораха в развъдник на подправени вести, сподели Момчил Баев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР