Най-честите са непредоставяне на трудовия договор преди заминаване, липса на

...
Най-честите са непредоставяне на трудовия договор преди заминаване, липса на
Коментари Харесай

Кнсб Алармира! Извършват Същинско Зверство С Български Работници! Експлоатацията Е Неописуема! Тези, Които Работят В

Най-честите са непредоставяне на трудовия контракт преди тръгване, липса на в допълнение съглашение за командировката, липса на документи за изключителния труд, липса на документи за осигуровките към немската профилирана каса.

Данните са събрани по план „ Справедливо командироване “ в съдействие с немските профсъюзи и с сътрудници от словенските и хърватските синдикати.

В консултанския център на КНСБ всеки може да получи експертна информация по отношение на главните си трудови и социално-осигурителни права, процедурите във връзка със започване на работа, настоящото трудово законодателство в Германия и други свързани с пазара на труда тематики.

При множеството случаи на употреба става въпрос за лица, командировани от българска компания. Те подписват контракти за минимално немско заплащане, а в действителност им се изплаща по-малко и то единствено, когато работодателят пожелае. Служителите работят изключително, без да се заплаща изключителния труд – в това число и в съботи и недели, както и в множеството случаи се работи на обекти и отвън формалното работно време от 8 часа, написа новини.бг.

Фрапиращ е случая с българка, наета за домашна помощница в Германия, която била принудена да стои непрекъснато до леглото на болен от малария пациент. Когато заминавала, дамата даже не е имала контракт за командироване, а единствено за труд на повърхностен работен от 4 часа.

Пред специалистите от КНСБ българката разказала, че макар контракта за лимитирано работно време, е трябвало да прави непрекъснато обслужване на болното лице, в чиито дом е живеела. Била принудена да го съпровожда и в болничното заведение, където са го лекували от рисковата тропическа болест, само че никой не ѝ е обяснил за болестта. След като схванала какъв е казусът, дамата незабавно си тръгнала и правното отношение ѝ е било прекъснато, без да се изплати дължимата заплата. След като подала сигнал и у нас, и в Германия са били подхванати ограничения за погашение на възнаграждението.

„ Трябва да се подчертае, че даже фамилията на обслужваното лице да е изрядно и да е изплатило сумата към организацията - българска или немска, това не е гаранция, че изплащането на възнаграждението ще бъде осъществено ”, показват от КНСБ.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР