Най-бързо развиващата се икономика в света може да нарасне с

...
Най-бързо развиващата се икономика в света може да нарасне с
Коментари Харесай

Коя е най-бързо развиващата се икономика в света и какво бъдеще я очаква?

Най-бързо разрастващата се стопанска система в света може да нарасне с над 100% до 2028 година, значително с помощта на облагите от производството и износа на нефт, излиза наяве от нов отчет, представен от CNBC.    Икономиката на Гвиана, страна в Южна Америка с население от към 800 000 души, се чака да нарасне с 38% до края на годината, съгласно последните прогнози за Брутният вътрешен продукт на Международния валутен фонд, което е " извънредно бърз " ритъм,.    И МВФ не е единствен в своя оптимизъм.    BMI, изследователско звено на Fitch Solutions, също е на мнение, че " Гвиана ще означи избухлив напредък през тази година ", декларира пред медията Андрю Трахан, началник на отдела за държавни опасности в Латинска Америка.    Той чака действителният Брутният вътрешен продукт на Гвиана да нарасне с към 115% през идващите пет години.    " Точният размер на нарастването зависи от това какъв брой бързо ще бъде пуснато в употреба спомагателното произвеждане на нефт ", прибавя той.   

BMI счита, че производството на нефт в Гвиана ще скочи от към 390 000 барела на ден през тази година до над един милион барела на ден до 2027 година, защото новите офшорни залежи в блока " Стабрук ” в страната ще бъдат експлоатирани от консорциум, управителен от ExxonMobil. 
Блокът " Стабрук " в Гвиана е офшорен нефтен контейнер с повърхност от 6,6 млн. акра край атлантическото крайбрежие на страната и съгласно ExxonMobil в него има 11 милиарда барела петрол.    " Силният напредък на Гвиана се дължи и ще продължи да се дължи на бързото разширение на производството на нефт след поредност от открития през последните години ", показва Трахан, като прибавя, че по-високото произвеждане на суровината ще ускори чистия експорт на Гвиана.    През 2022 година страната отбелязва растеж на Брутният вътрешен продукт от 62,3%, което съгласно МВФ е най-високия в света.    Освен увеличението на добива на нефт с стартирането в употреба на трето петролно находище, растежът в непетролния бранш на Гвиана също е подтикван от вложения в превоз, жилищно строителство и възстановяване на човешкия капитал. В отчета на МВФ се акцентира, че секторите на селското стопанство, минното дело и каменодобива на Гвиана също се показват добре.     Трахан предвижда, че през 2023 година страната още веднъж ще бъде най-бързо разрастващата се стопанска система в света, и чака тя да резервира купата най-малко през идващите две години.    

" Виждаме, че този мощен напредък ще продължи и през идващите години, защото добивът на нефт продължава да се усилва, а действителният Брутният вътрешен продукт ще нарасне с към 115% сред 2022 година и 2028 година ", споделя той. 
По-силният експорт на енергийни първични материали от Гвиана се чака да подхрани траекторията на напредък на страната, както и страничните изгоди от мощните вложения, новите благоприятни условия за претовареност и увеличението на държавните доходи.   Рискове    Въпреки това пред оптимистичната прогноза не липсват опасности. Гвиана бързо се трансформира от една от най-бедните карибски страни в стопанска система, която " бележи извънреден напредък ", показва пред CNBC Валери Марсел, асоцииран помощник в мозъчния концерн Chatham House.    По думите ѝ позитивната траектория на напредък ще продължи, само че това зависи и от политическата непоклатимост в страната и високите цени на петрола.    " С течение на времето цените на петрола ще бъдат много променливи и в последна сметка ще останат ниски. Ето за какво за Гвиана е извънредно значимо да диверсифицира стопанската система си ", показва Марсел.   

Като всяка страна, подвластна от приходите от нефт, Гвиана се изправя пред опасности - най-много свързани с корупцията и “холандската болест ” - стопански термин, отнасящ се до отрицателните последствия, които пораждат от бързото развиване вследствие на новооткрити запаси, което парадоксално вреди на по-широката стопанска система. 
BMI пък вижда съществени политически опасности.    " Гвиана е страна с история на дълбоки разделения сред индо- и афро-гвайското население и се бори с високи равнища на корупция и проведена престъпност ", споделя Трахан. Според него притокът на облаги от нефт може да задълбочи това разделяне.     
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР