Най-бързо растящата голяма икономика в света страната е изправена пред

...
Най-бързо растящата голяма икономика в света страната е изправена пред
Коментари Харесай

Икономиката, за която растеж от 5% е лоша новина

Най-бързо растящата огромна стопанска система в света страната е изправена пред най-слабия растеж на брутния вътрешен артикул (БВП) за последното десетилетие. И това я слага зад околните до нея Китай и Индонезия. Индия е изправена освен пред това, само че и пред закъснение на вътрешното търсене и проблеми в банковата система.

Това прави още по-трудна задачата на премиера Нерендра Моди да поддържа положителното показване на третата най-голяма азиатска стопанска система, както и обезпечаването на задоволително работни места за над 10 милиона младежи, които навлизат на пазара на труда там всяка година.

Защо напредък от 5% е неприятна вест за Индия?

Ако за доста развити стопански системи сходен растеж на Брутният вътрешен продукт наподобява неосъществим, то за бурно разрастващите се страни и изключително за Индия този резултат е повече от неудовлетворителен. Очакванията на статистическата работа в страната са до края на фискалната година, приключваща на 31 март, растежът да не мине 5 на 100.

Това е доста под постигнатия резултат през 2017 година, когато Брутният вътрешен продукт регистрира растеж от 8,2%. Също по този начин е и най-слабото показване на индийската стопанска система от рецесията насам.

Нещо повече - съгласно прогнозата на държавното управление производството ще нарасне с едвам 2% при резултат от 6,9% за миналата година, а експанзията на преобладаващият бранш на услугите ще се забави до 6,4% от 7,7% през 2018 година.

На фона на всичко това би трябвало да се означи и слабото ползване, което способства за към 60% от Брутният вътрешен продукт на Индия. Това от своя страна в по-дългосрочен проект може да докара до натрупването на необслужвани заеми в банковия бранш, а по-късно да докара и до ограничение на кредитирането.

Ситуацията се утежнява в допълнение от по-слабо потребителско доверие при безработица, достигаща 40-годишен връх.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР