Най-активният вулкан във Филипините Майон изхвърли пепел и пара за

...
Най-активният вулкан във Филипините Майон изхвърли пепел и пара за
Коментари Харесай

Хиляди избягаха, след като вулкан във Филипините изхвърли пепел

Най-активният вулкан във Филипините Майон изхвърли пепел и пара за втори следващ ден. Хиляди локални поданици избягаха от домовете си.

Второто следващо незадълбочено изригване на Майон – вулкан в провинция Албай, на 330 км южно от Манила – продължи към пет минути и се случи тази заран, съобщи Филипинският институт по вулканология и сеизмология.

„ Образува се сивкава пара и дирек от пепел, които значително останаха скрити поради обвилите вулканичния кратер облаци”, съобщи институтът. „ Разнесе се и миризма на сяра, а тътените от вулканичната активност са били чути от локалните поданици.”

Институтът увеличи през вчерашния ден степента на паника за Майон на втора, откакто стана факт първото незадълбочено изригване. При него се образува дирек от пепел с приблизителна височина от 2500 м.

Институтът съобщи още, че на обществеността мощно се предлага да бъде бдителна и да се въздържа да навлиза в 6-километровия радиус на рисковата зона, с цел да се понижи във допустимо най-голяма степен рискът от неочаквани изригвания, рухвания на камъни и свличания на земни маси.

От през вчерашния ден над 2200 поданици на градовете Гинобатан, Камалиг и Анолинг са избягали от домовете си, съобщи представител на полицията.

Разселените поданици са настанени в учебни здания, които са превърнати в евакуационни центрове.

Високият 2472 м вулкан е избухвал към 50 пъти от 1616 година Последното му смъртоносно експлоадиране е от май 2013 година, когато петима туристи умират, а седем души са ранени.

Най-страшното изригване е през 1814 година, когато умират над 1200 души, а обитаемо място е заровено под вулканична тиня. При експлоадиране през 1993 година умират 79 души
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР