Навръх рождения ден на обичания Чудомир, Благовещение, бяха възродени Чудомировите

...
Навръх рождения ден на обичания Чудомир, Благовещение, бяха възродени Чудомировите
Коментари Харесай

Възродиха Чудомировите празници в Казанлък

Навръх рождения ден на обичания Чудомир, Благовещение, бяха възродени Чудомировите празници в Казанлък с началото на тяхното 28 издание, след двугодишно онлайн наличие.

Откриването за първи път се състоя на новата сцена на Общински спектакъл „ Любомир Кабакчиев “. Днес дълго чаканата празнична стратегия бе обновена онлайн пред огромна аудитория. Председателят на фондация „ Чудомир “ Борис Кърчев  разгласи началото на празничните дни: „ Въпреки, че последните две години бяха сложни и прочувствени, успяхме главните събития да проведем онлайн и най-важното – спазихме главната цел на активността на фондацията, а точно – да издаваме и разпространяваме творчеството на Чудомир. “ Той уточни преиздаването на шесттомното издание на творби на Чудомир с помощта на спонсора, без който това не би било допустимо – Михаил Шишев от Академия „ Роза “.

За обичайните награди „ Чудомир “ в най-стария книжовен конкурс у нас приказва основният редактор на вестник „ Стършел “ Михаил Вешим. „ Радостен съм от тази среща след спирането! “, показа той и описа по какъв начин в най-трудните дни през последните две години се е лекувал със смеха на Чудомир: „ Традицията на късия комичен роман е жива в разказите на Чудомир. Четете Чудомир! “, прикани той.

На живо бяха връчени оценките на двама лауреати на състезанието от последните три години. Призовете на фондация „ Чудомир “ и вестник „ Стършел “ връчи ръководителят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов. От 2019 година премията е плакет с барелеф на облика на Чудомир като шарж, тъкмо копие на истинския плакет, направен от различен прославен казанлъчанин – художник-карикатуристът Теню Пиндарев. За 52-и притежател на премията за пай комичен роман на името на Димитър Чорбаджийски – Чудомир бе отличен през 2020 година казанлъшкият публицист и публицист Петър Марчев за неговия роман „ Животът е прелестен “, оповестен в брой 43 от 23 октомври 2020 година на в. „ Стършел “. През 2021 година притежател на 53-то отличие става писателят Весел Цанков за описа “Въздишка и сълза рано заран “, отпечатан в брой 18-и от 7 май 2021 година на вестник “Стършел “. През годината вестникът разгласява всички разкази на претенденти за влиятелното отличие, а по-късно авторитетно жури номинира лауреатите. Наградените получиха и свидетелства за своя гений от вестник „ Стършел “. Весел Цанков напомни една от обичаните мисли на Чудомир: „ Каква приятна тишина би настъпила, в случай че хората приказват единствено това, което са добре премислили… “.

„ Направи от картината един комичен роман! “ бил честия апел да написа от околните към Димитър Чурбаджийски. Веднага след гибелта му се появява концепцията за конкурс за пай комичен роман у нас, който се радва на огромна известност към този момент десетки години. Сред отличаваните създатели са известни писатели, начинаещи млади създатели в региона на хумора и сатирата.

Прозвучаха и думи на признателност за новата сцена и постройка с гримьорни и сервизни пространства, поднесени към Кмета Галина Стоянова и нейния екип от шефа на Общинския спектакъл Димитър Кабаков. На Благовец той пожела благите вести да идват към нас непрекъснато.

Часове преди формалното разкриване в къщата на Чудомир, превърната в Литературно-художествен музей на негово име паметта му бе почетена с едноминутно безмълвие и поднесяне на цветя пред гроба на огромния създател.

В музейните зали бе обещано началото и на първото събитие от празничната стратегия с откриването на изложбата с оригинали „ Духът на предишното в обичайното облекло на чудомировите нашенци “, показана от основния организатор в отдел „ Етнография “ на Исторически музей „ Искра “ – Казанлък Венелина Илиева и експозиция на достоверни носии.

Публиката се наслаждения на красивите осъществявания на национална музика от най-известния юношески дует Донко Марков – победител в „ Пирин фолк 2021 “и Петя Панева – носителка на наградата „ Гласът на България “ за 2021 година

Добрата вест от Казанлък през днешния ден е, че стартират осем празнични дни, отдадени на огромния български публицист, хуморист, художник и краевед. Чудомирови празници 2022 са изпълнени с пъстра палитра от културни събития: шест театрални постановки, от които ще бъде излъчен „ Комедийният шлагер на сезона “, шест изложения, три концерта, три креативен ателиета, три детски състезанието, пет литературни министър председатели и обичайна научна конференция, с присъединяване на водещи имена в изкуствознанието и литературознанието в цялата страна. Дни на почитта, която казанлъчани отдават на техния надарен съгражданин, занаятчия на перото и четката.

Традиционните Чудомирови празници се провеждат от фондацията „Чудомир“, дружно с община Казанлък и Литературно-художествен музей „Чудомир“. Мотото по традиция е мисъл на Чудомир. Тази година мотото е: „ Аз обичам хората от народа и с обич ги очертавам, по тази причина доста от тях са засмени. “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР