Навръх професионалния си празник пожарникарите излизат на протест. Това е

...
Навръх професионалния си празник пожарникарите излизат на протест. Това е
Коментари Харесай

Пожарникари отбелязват професионалния си празник с протест

Навръх професионалния си празник пожарникарите излизат на митинг. Това е следващият митинг, за който синдикатите в Министерство на вътрешните работи се заканиха да организират, в случай че настояванията им не бъдат чути. Едно от главните им претенции е нарастване на заплащането.

Провеждането на протеста съвпада и след проваления за следващ път разговор сред синдикати и Министерство на вътрешните работи.

При пожарникарите казусът с техническата обезпеченост е най-сериозен. Повече от половината пожарникари в страната нямат защитно облекло и униформи. Това, на което те разчитат са дарения, какъвто е последният случай с получените униформи от Канада, разяснява за OFFNews ръководителят на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВ) Валентин Попов , които са и главният уредник на митинга в четвъртък.

Пожарникарите са получили защитно облекло като подаяние от сътрудниците си от Торонто, като са платили разноските по доставката им.

Друг огромен проблем е дефицитът на пожарникари в дребните обитаеми места. С влезлите на 21 август промени в наредбата за пожарогасителни действия се вкарва условието в един противопожарен екип да има най-малко трима души. Оказва се обаче, че в 41 сектори работят по 11 души, което значи на процедура, че с тях не може да се покрие дежурство с повече от двама души, изясни Попов. Положението е закърпено като бройките се попълнят със чиновници от районните служби, които се изпращат до секторите в дребните обитаеми места.

За момента няма случаи на закрити служби, само че казусът с дефицита на хора стои от 2014 година, когато условието е заложено в закона по гледище на синдикатите. " През тези две години (до измененията в наредбата, бел. ред.) имаше опция да се назначат чиновници, тъй че министерството да отговори на условията на закона. Това обаче не е единственият случай, в който Министерство на вътрешните работи не съблюдава закона, а камо ли подзаконовите нормативни актове ", сподели още Попов.

От Министерство на вътрешните работи пресметнали, че настояванията за по-високи заплати в системата с 15% ще коства на бюджета 140 млн. годишно. Синдикатите обаче са на мнение, че сумата е по-малка и декларират подготвеност да договарят към размера ѝ.

Протестът в София е плануван за 12.30 часа на площад " Народно заседание ". Във Варна пожарникари и чиновници в Министерство на вътрешните работи ще излязат на митинг в 18.30 часа пред филиала на спектакъл „ Стоян Бъчваров “. 

По-рано денем от 10.00 часа в постройката на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ на ул. „ Пиротска “ 171 А, ще се организира тържествена гала по отбелязване на професионалния празник. В наличието на управлението на Министерство на вътрешните работи и пожарната ще бъде отслужен водосвет и ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориалната плоча на починалите при осъществяване на служебните си отговорности чиновници.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР