Навръх Денят на храбостта за дълга и професията говори д-р

...
Навръх Денят на храбостта за дълга и професията говори д-р
Коментари Харесай

Д-р Йоана Маринова - командир на първата женска мисия в Мали ВИДЕО

Навръх Денят на храбостта за дълга и специалността приказва доктор Йоана Маринова, началник на първата женска задача в Мали.

" Аз доста се изненадах, когато разбрах, че ще бъда пълководец на първия напълно женски екип. Мога да кажа, че моите страсти бяха смесени, имаше терзание, боязън, неспокойствие ", спомня си тя. И описа за естеството на работата си.

" Ние се грижихме за здравето на един контингент от към 200 индивида. Като можете да си визиите, че е имало всевъзможни случаи на какви ли не положения. Но нашият екип беше доста квалифициран и всички се отнасяха с нас с извънредно почитание и бих споделила приемливост ", разкрива доктор Маринова.

В цивилния длъжностен живот е психиатър. " В нашата клиника сме работили с хора, които са взели участие в голям брой задачи или пък са имали произшествия по време на военни образования. Те развиват признаци, с които ние се оправяме, само че в полза на истината не сме работили директно с хора във дейстиве. Понеже не сме имали тази опция. Но в случай че нещо се наложи, в случай че да речем някой военнен е на задача и развие подобен вид признаци, може да се изпрати човек от нашата клиника, който да извърши експертиза и лекуване на място ", изяснява тя пред " Нова ".



Преди задача обаче от време на време също има потребност от психическа помощ. Във ВМА психолозите ни подготвяха какви са обстановките, които може да съставляват предизвикателство за нас. Като да вземем за пример - изолацията. Защото, когато човек е в еднообразна среда, без значение, че тя не е толкоз нападателна и враждебна, даже самият факт, че ти си всеки ден на едно и също място с едни и същи хора, това може да бъде доста напрягащо единствено по себе си ", показва лекарят.

И добавя, че не всеки път е мечтала за това, само че когато се среща с други военни лекари, й се сторило ужасно забавно, нещо ново, нещо друго, предизвикателно.

" Цената е естествено, компромис с персоналното ти време. Понякога коства времето ти с околните хора, може би времето за занимания също, обаче пък въпреки това удовлетворението е скъпо и то заплаща доста, тъй че още веднъж е въпрос на баланс ", акцентира тя.
Според нея не всеки би могъл да издържи на такава специалност. " Моята мотивация е доста огромна, само че тя идва извънредно от там да ми е забавно това, което върша. Ако не ми е забавно просто нямам мотивация ", приключи доктор Маринова.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР