Навръх 29-ия си рожден ден носителят на купа “Странджа 2018

...
Навръх 29-ия си рожден ден носителят на купа “Странджа 2018
Коментари Харесай

Рожденикът Белберов победи финалиста от СП

Навръх 29-ия си рожден ден носителят на купа “Странджа ” 2018 Петър Белберов си направи най-хубавия подарък – блестяща победа над сребърния медалист от Световното състезание 2017 в Хамбург Камшибек Кункабаев, с която се класира за полуфиналите на интернационалния боксов шампионат “Странджа ”.

Българският представител в свръхтежка категория (91+ кг) подчини Камшибек Кункабаев – 29-28, 29-28, 29-28, 27-30 и 28-29 в столичната зала “София с 3-2 съдийски гласа пред огромен брой шумни свои фенове на трибуните и пред очите на президента на Българската федерация по бокс Красимир Инински.

Във втората сесия (от 16:30 часа) на 18 февруари Белберов ще продължи похода си към четвърти следващ успех на “Странджа ” с полуфинален конфликт против Лука Пратлячич (Хърватия), който без да излиза на кръга през днешния ден стигна до тази фаза, тъй като плануваният му съперник Луис Алварадо (САЩ) получи лекарска възбрана, поради аркада.

Двамата внимаваха в началните секунди и отмерваха отдалеченост с водещите си прави удари (казахстанецът бе с противоположен гард), само че не след дълго първите крошета заваляха, като публиката се вълнуваше бурно при всяко попадение на Белберов. Направи усещане, че и двамата опитваха да разнообразяват с десен прав в тялото, а в последните секунди на рунда ляво кроше на Петър попадна в главата на съперника и агитката му реагира с шумни аплодисменти.

Тактическото надхитряне преобладаваше във втората част, като Белберов пласира прекрасен ляв прав в главата на съперника си, а малко по-късно и дясна ръкавица в тялото му. В последните секунди на частта обаче и казахстанецът се регистрира с две точни леви крошета. Петър стъпваше напред в третия рунд, до момента в който съперникът му чакаше да отвърна с леви крошета и имаше триумф с едно от тях в самото начало. Белберов обаче не му остана задължен със своята дясна ръка, като записа няколко попадения с нея и наелектризира в допълнение публиката. В последната 1 минута двамата размениха комбинации, като веждата на Кункабаев бе разкървавена. Петър търсеше довеждане докрай на дуела в заключителните секунди с дясно кроше, само че и без него съдиите регистрираха превъзходството му в срещата.

Съперникът на Петър от Зизилорда, Казахстан, може да се похвали с изключение на със сребро от Световното състезание в Хамбург 2017 и със сребро от Азиатското състезание същата година. Той има и 3 победи и 1 загуба в полупрофесионалните серии на АИБА – World Series of Boxing през 2015-а и 2016-а.

Ден по-рано пред екзалтирана своя агитка Белберов откри акцията си в “Странджа ” с победа с 4-1 съдийски гласа против украинеца Виктор Вихрист.

Петър Белберов стартира да тренира бокс любителски на 14-годишна възраст, а чак на 20 се пуска в надпревари. Миналата година той освен завоюва купа “Странджа ”, само че реализира победа във финала на свръхтежка категория против арменеца Гюрген Ховнанисян (4-1 съдийски гласа) с раздрани мускулни нишки на десния си бицепс. Това бе третият му следващ успех в дивизията на “Странджа ” и първа купа, макар че получава травмата още преди полуфиналния си дуел. През 2015-а печели бронз на Европейското състезание в Самоков, а през 2017 година дебютира с победа в полупрофесионалните серии на АИБА – World Series of Boxing.

Юбилейното 70-о издание на най-стария интернационален шампионат “Странджа ” се организира сред 14 и 19 февруари в столичната зала “София ”. Над 190-има боксьори и 100 боксьорки от 39 страни на пет континента се включиха в влиятелната конкуренция, като България е показана от 19-има мъже и 12 дами. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР