Навръх 17 ноември, точно 30 години след героичните мигове на

...
Навръх 17 ноември, точно 30 години след героичните мигове на
Коментари Харесай

Си Ен Ен нищи БФС в голям обзор

Навръх 17 ноември, тъкмо 30 години след героичните мигове на българския народен тим на стадион " Парк де Пренс " и 24 часа след бруталните подиуми, арестите, ранените и конфликтите в центъра на София, съпътстващи митинга на почитателите против ръководството на БФС, CNN прави анализ на обстановката и показва Димитър Бербатов като индивидът, който ще " поправи " българския футбол, видя " ".

Обзорът е на челно място в уеб страницата на международния ефирен канал, като в него медията споделя за митинга против БФС под надпис " 18 години стигат ", връща се и към хронологията на събитията в последните няколко години.

CNN написа за Бербатов, изборния развой за президент на БФС, както и че Александър Чеферин, президентът на европейския футболен управителен орган УЕФА, е бил " доста угрижен " за обстановката. Една от най-влиятелните медии в международен мащаб пита УЕФА и ФИФА какво става в България и по-конкретно със сигналите на Димитър Бербатов до международната и европейската футболни централи.

Освен това на президента на БФС Борислав Михайлов, сътрудниците загатват имената на Бойко Борисов, Стилиян Петров, Мартин Петров и Георги Иванов-Гонзо. Пишат и за " расизма " във футбола ни. CNN обръща внимание на последното ни домакинство на Унгария и фактът, че до последно не се знаеше къде ще се играе мачът - в Пловдив, София или другаде.

Ето и цялата обявата на CNN без редакторска интервенция:

Успешната футболна кариера на Димитър Бербатов го води до висшите лиги на шампионатите в Германия, Англия, Франция, Гърция и Индия, като вкара повече от 250 гола и завоюва 10 трофея. Но последното му начинание може да се окаже най-голямото му предизвикателство до момента.

Четири години след края на кариерата си, Бербатов има огромни упоритости да промени футболния пейзаж в родната си България.

Той споделя, че нито ситуацията, нито властта го стимулират, а желанието да съобщи насъбраните познания и опит от игра на върха на спорта в Европа.

" Българският футбол е в огромна рецесия ", сподели Бербатов пред Аманда Дейвис от CNN Sport от Лондон в скорошно изявление. " Моят екип – Стилиян Петров, Мартин Петров, всички някогашни футболисти – взехме решение, че би трябвало да променим нещо у нас. И започнахме да се борим за тази смяна ".

Но смяната до момента се оказа неуловима, изключително, както споделя някогашният състезател на Манчестър Юнайтед, " до момента в който Българският футболен съюз (БФС) и актуалният президент Борислав Михайлов остават преследвани от поредност от несъгласия ".

Михайлов подаде оставка като президент на БФС през 2019 година, откакто играчи на Англия споделиха, че са претърпели расистки обиди, до момента в който са играли против България в София. Според съюза оставката на Михайлов е " разследване от нездравословна на българския футбол среда ".

Преди мача сред България и Англия Михайлов сподели, че е " обидно " и " унизително " играчите на Англия и мениджърът Гарет Саутгейт да допускат, че могат да бъдат изправени пред расистки обиди.

Тогава българският министър председател Бойко Борисов прикани Михайлов да подаде оставка след мача, заявявайки, че е неприемливо хора от България " да бъдат свързвани с расизъм и ксенофобия ".

Михайлов отхвърли забележките на Борисов да са свързани с оставката му, съгласно The Guardian, като тогава сподели: " Имаше четирима или петима души, които участваха в скандиранията… Направихме каквото трябваше да създадем във връзка с сигурността по време на мача против Англия ".

" България не е расистка страна. И решението ми да се отдръпва няма нищо общо с това, че министър председателят Борисов ми изиска оставката ден след мача. Търпението ми свърши ".

Това, което се случи през 2019 година, не беше единственият скандал с расизъм, който опетни управлението на БФС.

По-рано тази година техническият шеф Георги Иванов съобщи, че небългарски играчи с " различен цвят на кожата " няма да играят за националния тим, до момента в който той е в тази роля. По-късно той отбрани мненията си след бурна реакция, съгласно Balkan Insight.

Михайлов избран отново

Две години откакто подаде оставката си, Михайлов още веднъж се изправи и бе избран отново за президент на БФС за пети мандат, когато претендент бе и Бербатов.

Бербатов обаче твърди, че Михайлов е спечелил властта непочтено. Преди изборите през 2021 година представителят на Конгреса разгласи, че са нужни общо 242 гласа, с цел да завоюва изключителния конгрес на БФС, само че Михайлов завоюва единствено 241 гласа и след това беше сертифициран от Конгреса за победител.

След конгреса Бербатов незабавно съобщи пред медиите, че ще оспори решението и скоро по-късно заведе дело в софийския съд, откъдето към момента чака присъда. При гласуването за Михайлов гласоподаваха 241, за Бербатов - 230, за трети претендент - 8, а четирима не гласоподаваха.

" Бил съм обичай в професионалната си кариера, вкарвал съм голове, пропуснал съм, губил съм борби ", споделя Бербатов. " Когато е направено по верния метод, няма какво да кажеш. Но когато се направи по неверен метод, би трябвало да сигнализирате на всички, с цел да видят какво се случва ".

Конгресът в последна сметка реши след гласуването, че 241 гласа са задоволителни за победа, решение, което правосъдното дело на Бербатов се пробва да оспори.

" Българският закон към момента признава безспорната победа на господин Борислав Михайлов като президент пред високопоставени чиновници на ФИФА и УЕФА, които също по този начин публично обявиха, че конгресът е бил с най-високи организационни стандарти и резултатът от него би трябвало да бъде почетен напълно ", се споделя в известието. Това заяви БФС, представен от CNN Sport.

В него се прибавя: " Президентът и управителният орган на БФС бяха вярно определени и се признават от всички заинтригувани страни като такива – и фактът, че господин Бербатов продължава да се прогласява за кандидат-президент е неуместен, като се има поради, че няма планувани президентски избори ".

Михайлов, някогашен вратар, който беше капитан на България до полуфиналите на Световното състезание през 1994 година, е президент на националния футболен съюз от 2005 година, като се изключи двугодишната пауза, откакто той подаде оставка от поста.

Въпреки това, има възходящо възприятие на неодобрение от управлението на Михайлов измежду футболните почитатели в България и това доближи своя връх в четвъртък, когато последователи се сблъскаха с полицията по време на квалификационния мач на България за Европейското състезание против Унгария в София.

Протестите бяха против Управителния съвет на БФС на фона на слабите резултати на мъжкия народен тим. Някои от присъстващите на митингите държаха плакати и тениски, заклеймяващи управлението на Михайлов.

Вече имаше дискусия към мача в четвъртък, откакто той беше изместен от София в Пловдив и по-късно назад в българската столица с дни предупреждение. Съобщава се, че промяната е поради строителни действия на стадион " Христо Ботев " в Пловдив.

Първоначалната смяна на мястото беше поискана заради риск за сигурността във връзка с митингите на почитателите, а мачът в последна сметка се игра при закрити порти заради " нараснал риск от публични вълнения ", споделиха от УЕФА.

Унгарската футболна федерация изрази отчаяние от преместването на мача с такова малко предупреждение и невъзможността на почитателите да участват, описвайки решението като " невиждано, изцяло безпричинно и извънредно неспортсменско ".

Изявлението прибавя: " Дори не е допустимо да се провежда фамилен празник по този метод, да не приказваме за интернационален футболен мач с голям залог, който визира доста хора и се интересува от милиони ".

Мачът приключи 2:2, като България остава на последно място в своята европейска квалификационна група, откакто не съумя да завоюва нито един от своите седем мача.

" Очевидно е, че системата не работи, тъй като от 2005 година до ден сегашен не успяхме да се класираме за нито един огромен шампионат като нация ", споделя Бербатов.

" И това ви демонстрира по какъв начин се ръководи футболът вкъщи. Когато националният тим е лицето на федерацията и когато националният тим няма огромни шампионати, на които да играе, това е сигнал, че футболът вкъщи не се ръководи по верния метод ".

За последно България се класира за огромен интернационален шампионат на Евро 2004, когато тим с присъединяване на Бербатов загуби и трите си мача. Нацията не се е появявала на международно състезание от 1998 година

Бербатов е може би най-известният " експорт " на българския футбол от началото на века, най-известен с умелото си притежаване на топката и мощен резултат в топ клубове в цяла Европа.

Освен това той е извънредно известна фигура измежду почитателите, изключително в България, и споделя, че визията му за спорта е " изцяло друга " спрямо тези, които сега ръководят федерацията в родината му.

Откакто се отдръпна от футбола, той живее и работи в България.

" Футболът страда и никой огромен гений не може да излезе и да играе в огромните лиги ", споделя Бербатов. " Вкъщи няма инфраструктура, няма игрища. Децата упражняват при неприятни условия ".

БФС призна, че множеството игрища в България, макар че са реновирани, са в " неприятно положение ", само че сподели пред CNN, че това е разследване от пренебрежението на притежателите на клубове и " липса на присъединяване " на държавното управление в спорта.

Бербатов споделя, че той и екипът му са обиколили страната три пъти, представяйки пред клубовете в България визията си по какъв начин ще ръководят спорта.

" Ние сме замръзнали във времето ", прибавя той. " Все още сме в `94. И считаме, че по този начин би трябвало да се вършат нещата. Не, 2023 година е. Нещата са напълно разнообразни във футбола и това е, което желая да покажа на хората вкъщи ".

Докато чака решение от съда по отношение на конгреса през 2021 година, Бербатов също по този начин притиска футболните управляващи да проверяват събитията, при които Михайлов съумя да завоюва изборите.

Той споделя, че Александър Чеферин, президентът на европейския футболен управителен орган УЕФА, е бил " доста угрижен " за обстановката, когато двамата са говорили в предишното, до момента в който международният управителен орган ФИФА, споделя той, към момента не е дал отговор на настояванията на неговия екип.

CNN Sport попита УЕФА за очевидния диалог на Бербатов с Чеферин, само че не получи отговор.

" Не е ли работа на ФИФА и УЕФА като управителни органи непрекъснато да бъдат на всички места във федерациите и да виждат алените флагове и да работят, с цел да са сигурни, да не работят след случая, само че да предотвратяват случването на произшествия като този? ", споделя Бербатов.

ФИФА не отговори на настояването на CNN Sport за коментар, само че в изказване УЕФА съобщи, че " в никакъв случай не е изразявала угриженост по отношение на изборния развой в БФС ".

Той добави: " Можем да потвърдим, че УЕФА е получила файл, съдържащ голям брой документи, отнасящи се до въпроса, от господин Бербатов. Нашата администрация е прегледала подробно тези документи, само че не е разкрила нищо съмнително или неподходящо ".

" И най-после, има настоящо правосъдно дело пред националния съд, включващо двама претенденти. УЕФА ще следи напредъка на случая и ще бъде деликатна към изхода ".

Бербатов споделя, че остава предан на задачата си, убеден, че той е индивидът, който ще донесе позитивна смяна в българския футбол.

" Ще успеем, в това няма подозрение ", прибавя той. " Ще отнеме известно време, а в този момент лиши две години напред-назад, напред-назад ".

" Това не е нещото, което обичам да върша, само че съм заставен да върша. Да се надяваме, че ФИФА и УЕФА ще се разсънят и ще се опитат да проверяват ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР