Наводненията са едни от най-честите природни бедствия у нас и

...
Наводненията са едни от най-честите природни бедствия у нас и
Коментари Харесай

Имате наводнен имот на морето? Вижте какво покрива застраховката

Наводненията са едни от най-честите естествени бедствия у нас и съвсем всяка година нанасят огромни вреди и вземат жертви. Началото на септември постоянно сервира изненада на туристите и бизнесите на морето, тъй като този интервал постоянно стартира с бързи захлаждания и по традиция е един от най-рисковите интервали за този вид бедствия, с наближаващата есен. 

Въпреки това, обаче, застрахованите против този риск парцели към момента доста малко, въпреки че цената на застраховката по никакъв начин не е висока. Ако най-сетне сте решили да се застраховате или обмисляте сходна стъпка, сте се насочили в вярна посока. 

Ето някои особености на застраховка против наводняване.

Рискът Наводнение е част от главното покритие на множеството имуществени застраховки на пазара. Това покритие най-общо включва рисковете пожар и естествени бедствия. Под естествени бедствия се схващат стихия, градушка, пороен дъжд, както и последствията от тях като паднали дървета и наводняване. Така това главно покритие ви обезпечава отбрана от огромна част от наводненията, които се случват в България. Заедно с наводненията, в главното покритие на застрахователите се включват и редица други опасности.

Важно е да се посочи обаче, че главното покритие не пази от всички типове наводнения, или най-малко не в общия случай. Застрахователите разделят риска от наводняване на разнообразни подвидове. Единият е горепосоченият – наводнение в резултат на проливен дъжд, стихия, градушка и сходни бедствия. Някои компании обаче преглеждат настрана риска от наводнение, зародило от преливане на реки, язовири, морски талази. 

Застраховането му може да се доплаща в допълнение, макар че нормално завишението в наградата е алегорично. Трети вид е наводнението, породено от пръсване на тръбопровод или друга ВиК повреда, или пък наводнението от съседи. Политиката на застрахователите във връзка с този тип наводняване също е друга. Някои го оферират като спомагателен, избираем риск, който се доплаща, а други го включват в главното покритие.

Ако живеете наоколо до река, язовир, море или различен воден басейн, вие се намирате в регион с нараснал риск и застраховката против преливане на водни басейни или морски талази може да ви излезе малко по-скъпа.

Оскъпяването още веднъж зависи от политиката на другите застрахователни компании. То може да е от 2 до 40 лева, а в редки случаи и повече. Цената зависи доста от това какъв вид сграда застраховате, в каква непосредственост се намира до водния басейн, за какъв брой рисков се смята самият воден басейн, каква е историята на бедствията в региона и на вредите по парцела в последните години и така нататък В доста редки случаи, в случай че застрахователите сметнат парцела ви за прекомерно рисков, те може и да откажат да го застраховат или да ви предложат безразсъдно висока цена. Вероятността това да стане обаче е дребна. Една компания може да откаже да го застрахова, само че друга да се съгласи, написа bTV.

Колко коства застраховка против наводняване?

В множеството случаи наводнението се застрахова като част от главното покритие против пожар и естествени бедствия, което нормално коства към 0,1 до 0,15 % от застрахователната сума.

Така в случай че желаете да застраховате парцела си за 100 000 лева, застраховката ще ви коства 100 – 150 лева на година. Разбира се, в случай че парцелът ви е по-евтин, цената ще падне съразмерно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР