Навиците са изключително важни за нашия успех, ако искаме да

...
Навиците са изключително важни за нашия успех, ако искаме да
Коментари Харесай

Как да си изградиш нови навици пo правилния начин ?

Навиците са извънредно значими за нашия триумф, в случай че желаеме да реализираме положителна смяна:

- Ако си създадем навика да упражняваме постоянно, ще сме в отлична форма.

- Ако си създадем навика да се храним по-добре, ще сме по-здрави.

- Ако си създадем навика да четем всеки ден, ще сме по-идейни и любопитни.

Това са едни от най-популярните и мечтани привички, само че за какво е толкоз мъчно да си ги изградим?

За страдание, нормално всякога се повтаря едно и също – обещаваме си, че ще сме съществени, само че след няколко седмици нормално нарушаваме обещанията, които сме дали пред себе си и се връщаме към старите нездравословни привички.

Защо се получава по този начин?

Причината да е толкоз мъчно да си изградим нови привички, се корени в неверния метод.

Какво вършат 99% от хората? Поставят си огромна, амбициозна цел и имат прекомерно огромни упования още от началото.

Например, споделяме си, че желаеме да упражняваме 4-5 пъти седмично по 60 минути, да четем по 20 страници дневно и да съблюдаваме съвършен хранителен режим…

Но в случай че досега не сме тренирали въобще, не сме се хранили здравословно и не сме чели постоянно, вършим прекомерно огромна крачка отвън зоната си на комфорт. Подсъзнанието ни стартира да се съпротивлява против мисълта да създадем толкоз внезапни промени.

В един миг просто се отхвърляме от нереалистичните си, амбициозни цели, тъй като нямаме постоянството да се придържаме към тях всеки ден.

В тази публикация ще ви споделя един напълно друг метод, който ще преобърне визиите ви на 180 градуса. Оказва се, че построяването на нови привички не е толкоз мъчно, стига да го вършим по верния метод!

Какъв е верният метод да си изградиш нови навици?

Колкото по-драстична е една смяна, толкоз повече противодействие ще изпитваме против нея.

Следователно в случай че желаеме да си изградим нови привички и да се променим трайно в позитивна посока, би трябвало да създадем измененията толкоз плавни и неусетни, че подсъзнанието ни даже да не ги забележи!

В книгата си  " Силата на дребните крачки "  давам това решение и в този момент ще го споделя небрежно с вас в скъсен вид.

Вместо да си слагаме огромни, нереалистични цели, е по-добре да си сложим дребни, постижими такива, които да не ни се костват заплашителни. Трябва да подхващаме толкоз дребни крачки всеки ден, че да е невероятно да си намираме оправдания. Реакцията ни би трябвало да е: " Само това ли? ".

Ето няколко образеца:

- Вместо да четем по 20 страници, дано си сложим за цел да четем по 2 дневно.

- Вместо да упражняваме по 60 минути, дано си сложим за цел да упражняваме по 5 минути всеки ден

- Вместо да пием по 2-3 литра вода дневно, дано си сложим за цел просто да пием по една чаша заран, откакто се събудим.

Може би се питате какъв е смисълът да си слагаме такива малки цели? Как това би ни помогнало да напредваме?

Истината е, че когато си сложим толкоз дребни цели, по този начин реализираме нещо доста значимо – стопираме да се опасяваме от това да стартираме. Много по-лесно е да стартираме една 5-минутна подготовка, в сравнение с 60-минутна такава.

В първия случай възприетата компликация на задачата е доста по-ниска и подсъзнанието ни не ни стопира да я стартираме. Казваме си с подигравка: " Всеки може да прочете 2 страници даже и в най-натоварения ден. Това е смешно. Естествено че мога да го направя! " – и просто го вършим. А в другия случай си слагаме огромна цел, само че се проваляме...

Кое в последна сметка е по-важното: да имаме огромна, амбициозна цел и да не вършим нищо, тъй като се опасяваме от нея, или да имаме смешна, даже жалка по-размер цел, само че да съумяваме да я реализираме всеки ден без изключение?

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР