Навършват се 150 години от рождението на Гоце Делчев. В

...
Навършват се 150 години от рождението на Гоце Делчев. В
Коментари Харесай

Радев и Петков заедно на честванията за Гоце Делчев в Благоевград

Навършват се 150 години от рождението на Гоце Делчев. В памет на революционера, посветил живота си на освобождението на българите от Македония и Одринско, в Благоевград се организира шествие и церемониален обред с присъединяване на президента Румен Радев и премиера Кирил Петков.

Държавният глава и министър-председателят дойдоха дружно в Благоевград и преди тържествата организираха среща с кмета на регионалния център Илко Стоянов, след което се включиха в хилядното шествие от Съдебната палата до пл. „ Македония “, където се намира паметникът на Гоце Делчев. Така Благоевград се оказа център на националните празнувания на 150-годишнината от неговото рождение.

Румен Радев одобри почетния часовой и поздрави офицерите и бойците от военното формирование в града.

В словото си за 150-годишнината от рождението на огромния бунтовник и идеолог на проведената битка за освобождението на Македония и Одринска Тракия министър председателят Кирил Петков внимателно не назова националната принадлежност на Гоце Делчев и на хората, живеещи по тези земи.

„ Днес е свята дата за всички хора – и в България, и в Република Северна Македония. Нека го почетем уместно “, сподели сбито президентът Румен Радев

Гоце Делчев посвети целия си живот на освобождението на Македония и Одринска Тракия и нееднократно е призовавал да не позволяваме някой да ни раздели, сподели президентът Радев.

Единението на всички живеещи по тези земи беше негов блян, през днешния ден също се нуждаем от такава мощ и храброст, с цел да се „ освободим от заблудите и дружно пъкъл определим пътя, по който да вървим напред “, сподели в словото си президента.

Тържествата приключват с тематичен театър за Гоце Делчев на отбор „ Пирин “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР