Науката отдавна познава тунелния ефект, при който частици преминават енергийната

...
Науката отдавна познава тунелния ефект, при който частици преминават енергийната
Коментари Харесай

Експеримент отпреди 100 години бе повторен на квантово ниво, което ще позволи на квантовите явления да навлязат в нашия свят

Науката от дълго време познава тунелния резултат, при който частици минават енергийната преграда, без да имат енергийна основа за това. Това е събитие от квантовия свят, което намира необятно приложение в електрониката. Сега учените разшириха опциите на тунелирането до груповото държание на частиците. Това е повтаряне на опита отпреди 100 години на квантово равнище. Оказа се, че групи електрони могат да се тласкат един различен, с цел да тунелират групово.

През 1919 година немският физик Хайнрих Баркхаузен организира опит, който по-късно е наименуван на негово име. Чрез феромагнитен материал, подложен в намотка, той демонстрира, че в процеса на външно влияние върху материала се следи скокообразно изменение на неговото намагнитване. По време на опита на Баркхаузен в обвързван към намотката високоговорител се чувало пращене, когато към феромагнита се приближавал магнит. Намагнитването на обособени домени влияело на прилежащите домени и това се разпространявало като лавина. Това става едновременно и със скок, до момента в който материалът не се намагнитва изцяло.

Учени от Калифорнийския софтуерен институт (Caltech) взеха решение да записват същия резултат на квантово равнище. Без външни въздействия, само с помощта на квантовите феномени. Всъщност това е тест за непринудено групово тунелиране. Те сложили феромагнитен материал от вида на литиево-голмиево-йтриевия флуорид в намотка и го охладили до температура, близка до безспорната нула. Намотката е била нужна за премерване на напрежението, което би зародило в нея, в случай че намагнитването на материала стартира да се трансформира.

След като почнали опита, учените почнали да записват скокове на напрежението, сходни по темперамент на шума на Баркхаузен. Това показвало, че квантовомеханичното тунелиране на обособени електрони води до групово или взаимно тунелиране на частиците.

„ Класически видяно, всяко от дребните тунелчета, при които групи спинове трансформират посоката си, се случва независимо “, споделят създателите на публикацията. „ Но ние открихме, че посредством квантовото тунелиране двете лавини се синхронизират една с друга. Това е резултат от взаимоотношението на две огромни групи електрони, които посредством взаимоотношението си провокират тези промени. Този резултат на взаимното тунелиране беше в действителност огромна изненада “.

Откритието дава вяра за създаването на квантови датчици и други електронни устройства. Всъщност квантовите феномени под формата на взаимоотношения сред групи електрони могат да се употребяват като макрообекти. Това ще опрости опитите в региона на квантовата физика и ще разреши явленията да се употребяват в стандартната електроника. А и освен.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР