Наука OFFNewsОтдалечаването на Луната от Земята забавя въртенето на нашата

...
Наука OFFNewsОтдалечаването на Луната от Земята забавя въртенето на нашата
Коментари Харесай

НАСА: Земетресенията ще зачестят - виновна е Луната

Наука OFFNews

Отдалечаването на Луната от Земята забавя въртенето на нашата планета, което води до по-силни и по-чести трусове, заяви в Quora, уеб страницата за въпроси и отговори, Матю Фънке (Matthew Funke) от Лабораторията за реактивни мотори на НАСА.

Това, че Земята забавя въртенето си, не е загадка. Нютон го предича стотици години преди да може да бъде измерено непосредствено. По принцип Земята се забавя, тъй като нашата планета се върти „ под “ Луната по-бързо, в сравнение с Луната се върти към нея, изяснява Матю Фънке.

„ Гравитацията на Луната основава приливна вълна на Земята. Това издуване се пробва да се върти със същата скорост като останалата част от планетата. Когато изпревари Луната, Луната се пробва да го придърпа. Това забавя въртенето на Земята ".

" Едно от разпоредбите на Вселената е, че " ъгловият миг не се губи - даже в случай че обособени елементи се ускорят, забавят или трансформират посоката си, общата сума на ъгловите моменти не може да се промени. Земята губи ъглов миг, когато Луната я забавя, тъй че Луната би трябвало да го получи - и тя се измества на по-далечна орбита ”.

" Точно противоположното се случва на най-вътрешната луна на Марс Фобос. Фобос се върти към Марс по-бързо, в сравнение с се върти Марс към оста си, тъй че Фобос форсира въртенето на Марс - и като разследване постепенно се спуска във вътрешността. В резултат на това Фобос ще се блъсне в Марс след към петдесет милиона години.

Кредит: Alejandro Jenkins Theoretical physicist; Quora

Луната в този момент се отдалечава от Земята с четири сантиметра годишно. В резултат на това забавянето на скоростта на въртене на Земята може да докара до по-силни трусове. Точно пояснение на този развой към момента не е намерено, само че, както считат учените, такива „ странични резултати “ може да са свързани с измененията в ядрото на Земята, които в последна сметка засягат нейната повърхнина.

Изследванията на Роджър Билхам (Roger Bilham) от Университета на Колорадо в Боулдър и Ребека Бендик (Rebecca Bendick) от Университета на Монтана в Мисула преглеждат земетресенията с магнитуд по-висок от седем от 1900 година насам.

Кредит: Wikimedia Commons

Те откриват пет интервала от началото на 20-ти век, през които се следят доста повече трусове с магнитуд над 7,0. През всеки от тези интервали скоростта на въртене на земята леко се е забавяла.

„ В тези интервали имаше сред 25 и 30 интензивни трусове годишно. През останалото време междинната цифра е към 15 огромни трусове годишно ”, акцентират откривателите.

" Връзката сред въртенето на Земята и земетресенията е мощна и допуска, че ще има нарастване на интензивните трусове "

Това обаче не се чака да се случи в идващите милиарди години, изясни физикът Пол Валорски (Paul Walorski) във физическия конгрес PhysLink: „ Забавянето на въртенето на Земята води до по-дълъг ден, както и до по-дълъг месец ”.

" Предполага се, че това ще се случи когато месецът стане еднакъв на 47 (текущи) дни, а това ще се случи след милиарди години ", отбелязва физикът.



 



 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР