Научно-техническият център към руската федерална мрежова компания „Единнна енергийна система“

...
Научно-техническият център към руската федерална мрежова компания „Единнна енергийна система“
Коментари Харесай

Тестваха оборудване за Международния експериментален реактор

Научно-техническият център към съветската федерална мрежова компания „ Единнна енергийна система “ („ Россети ФГК ЕЕС “) завърши тестванията на електрическите конектори, предопределени за интернационалния термоядрен пробен реактор ITER. Оборудването е създадено от съветската държавна корпорация „ Росатом “ по поръчка на плановия център ITER и ще бъде употребявано в системата за интензивно изстудяване и предотвратяване от радиация.

В научно-техническия център бяха обезпечени условия за тествания, допустимо най- близки до действителните. Успешните проби потвърдиха, че оборудването за реактора ITER, направено от „ Росатом “, работи безупречно. В построяването на интернационалния термоядрен пробен реактор ITER вземат участие 35 страни.

Той е по-познат като „ Токамак “ - редуциране от съветския израз „ ТОроидальная КАмера в МАгнитных Катушках “, и е с форма, сходна на кравай, в която се основава и удържа високотемпературна плазма. Главната цел на плана е да се реализира управляем термоядрен синтез, който е един от най-перспективните бъдещи енергийни източници. „ Токамакът “ ще бъде основан в изследователския център „ Кадараш “ в Южна Франция. Русия взе участие в плана с доставка на високотехнологично съоръжение в размер от 9,1% от цената на реактора, включително 1053 електрически конектори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР