Научните постижения скоро ще позволят на децата да имат произволен

...
Научните постижения скоро ще позволят на децата да имат произволен
Коментари Харесай

Учени: Децата на бъдещето ще имат по 32 родители

Научните достижения скоро ще разрешат на децата да имат случаен брой родители, предизвестяват правни специалисти. Мултиродителството е просто въпрос на време, демонстрират опити с мишки, чието комбинирано ДНК е вследствие на смесването на гени от доста гризачи.

Теорията счита, че едно бебе може да има трима и повече родители, като всеки от възможните му майки и татковци допринесат с ДНК-то си за неговото основаване, споделя Соня Шутър. Тя е професор по право в университета Джордж Вашингтон. Учената дама изследвала възможните правни проблеми, които могат да зародят при техниката за съчетание на ДНК, наречена ин витро гаметогенеза.

Шутър показва някои стряскащи изводи от възможното узаконяване на тази научна технология. Според нея е допустимо основаването на един тип кланове, които се състоят от огромен брой възрастни, свързани между тях чрез общото им поколение. Гаматогенезата ще разреши също по този начин основаването на соло родители – деца от един субект, който не се нуждае от донорски яйцеклетка или сперматозоиди, а си набира нужното посредством генно инженерство.

Техниката разрешава основаването на поколение по метод, който не е бил мислим, когато са писани законите. Точно и по тази причина те не могат да решат тези възможни бъдещи проблеми, споделя Шутър. Тя прибавя, че възпроизвеждането по този метод ще сътвори проблеми. Това е доста отклоняване от нашето схващане за възпроизвеждане като нещо, което се случва сред двама души.

Тя не отхвърля, че методът теоретично ще бъде позитивен за самите деца, тъй като повече възрастни ще се усещат виновни за тях. Опасенията ѝ са точно за родителите, сред които сигурно ще зародят остри спорове по отношение на възпитанието на потомъка им.

 Гени

Въпреки опасенията на американския професор технологията е надалеч от използването в живота. Все отново учените, разработващи ин витро гаметогенезата, са сигурни, че с вярно контролиране тя ще помогне и никога няма да навреди. Мултиродителство може да разреши до 32 души да допринесат с ДНК си за основаването на дете. Това значи, че децата на бъдещето ще могат да вземат най-хубавото от гените на донорите.

Така, като се изключи че доста бездетни двойки ще имат по-лесно своите наследници, самите деца ще бъдат по-здрави и непознаващи заболяванията, мъчещи днешните хора, и ще се приближат до генното съвършенство.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР