Научната общност отдавна чакаше да се появи научна публикация за

...
Научната общност отдавна чакаше да се появи научна публикация за
Коментари Харесай

Доц. Чорбанов: Имунният отговор при руската ваксина не означава, че тя работи

Научната общественост от дълго време чакаше да се появи научна обява за съветската COVID-ваксина, тъй като до момента имаше единствено телевизионни изказвания. Това съобщи в „ Тази заран “ по бТВ доцент Андрей Чорбанов от Института по микробиология на Българска академия на науките по отношение на първия отчет за препарата на Москва. Според него – първичните проби демонстрират признаци на имунен отговор.

В отчета се споделя, че всички пациенти са развили антитела против вируса и не са посочили съществени странични резултати. През август Русия стана първата страна, която даде лиценз за произвеждане на препарат на локално равнище. Според специалисти, тестванията са прекомерно лимитирани, с цел да подсигуряват успеваемост и сигурност на медикамента.

„ Въпреки че малко се компрометира – „ Лансет “ е извънредно реномирано списание. Те разгласяват, че първият стадий на имунизацията е добър. Първият стадий е да се потвърди, че имунизацията провокира имунен отговор. Това обаче, не значи, че имунизацията работи “, разяснява специалистът.

Доц. Чорбанов позволи, че с напредването на клиничните проби може да се появят и странични реакции. Той добави, че към момента не е ясно дали препаратът защищава от новия ковид, макар че провокира имунен отговор.

По думите му, в случай че някоя ваксина се вкара в употреба до 18 месеца – решението ще е политическо, а не научно. Доц. Чорбанов уточни, че домовете за възрастни хора в Европа са съществено наранени от пандемията.

Турски лечебни заведения стартират клинични изпитвания на създадени в Германия ваксини против COVID-19
„ Удължаването във времето дава опция да се поразят мушени, които в кратковременен проект могат да бъдат опазени. За седмица или месец могат да бъдат опазени всички тези групи, само че не може да се случи в границите на година “, добави той.

Според доцент Чорбанов обстановката в България е спокойна, броят на болните е извънредно невисок, а хората не би трябвало да се тормозят от растежа на инфектираните. Той посочи, че това се дължи на обстоятелството, че през летните месеци хората контактуват по-интензивно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР