Научен проект с българско участие спечели близо 10 млн. евро

...
Научен проект с българско участие спечели близо 10 млн. евро
Коментари Харесай

Научен проект с участие на българка спечели близо 10 млн. финансиране от ЕС

Научен план с българско присъединяване завоюва близо 10 млн. евро финансиране от Европейски Съюз, оповестиха от представителството на Европейската комисия в София.

Доц. доктор Анелия Касабова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките дружно с още трима свои задгранични сътрудници печели финансиране в границите на програмата на Европейски Съюз за проучвания и нововъведения Хоризонт 2020.

Проектът " Европейският Левиатан ": наследството на следвоенната медицина и общото богатство " ще получи над 9.9 милиона евро безплатна помощ в границите на 6 години. Учените ще се занимават с многопластово проучване на медицината, която преглеждат като обществено, политически, стопански, софтуерно и културно обусловена.

Европейският съвет за научни проучвания (ЕСНИ) отпусна финансиране за общо 37 проучвателен групи от Европейски Съюз на стойност 363 милиона евро. Те ще разрешат на върховите откриватели да натрупат спомагателни умения, познания и запаси в границите на съответни проучвателен планове. Получилите финансирането ще имат опцията да се оправят с някой от най-сложните проучвателен проблеми, постоянно обхващащи няколко научни дисциплини.

Проектите включват 126 основни откриватели, които ще работят в 95 университета и проучвателен центрове в 20 страни в границите на и оттатък Европейското изследователско пространство.

Осем проучвателен групи ще включват един основен откривател, работещ в Съединените американски щати. Най-разпространените места са Германия (включена в 20 проекта), Обединеното кралство (12) и Франция (11). Жените съставляват 24% от получаващите паричната помощ и ще вземат участие в 21 от общо 37 плана.

Финансирането от Европейски Съюз ще спомогне за откриването на съвсем 1000 работни места за притежателите на следдокторски степени, докторанти и други чиновници в изследователските екипи. Европейския съвет за научни проучвания, учреден от Европейския съюз през 2007 година, е първата европейска организация за финансиране на отличени проучвателен планове.

Всяка година Съветът избира и финансира най-хубавите и новаторски откриватели от всякаква народност и възраст да осъществят планове на територията на Европа. До момента ЕСНИ е финансирал повече от 9 000 водещи откриватели в разнообразни стадии от тяхната кариера и над 50 000 учени със следдокторска степен, докторанти и различен личен състав, работещ в техните проучвателен екипи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР