Научаваме най-важните неща почти случайно. Като новината от вчера, че

...
Научаваме най-важните неща почти случайно. Като новината от вчера, че
Коментари Харесай

Отваряме детските градини с цената на хиляди животи

Научаваме най-важните неща съвсем инцидентно. Като новината от през вчерашния ден, че Бойко Борисов е подготвен да разпише отварянето на детските градини от 14 декември, седмица по-рано от предстоящото. Потвърди го и Йорданка Фандъкова, в по-късно изявление.

Изведнъж стремежът да сведем до най-малко контактите сред хората отстъпи пред аргумента, че най-хубавата антикризисна мярка е отварянето на затворените все още стопански действия, надлежно и предоставяне на опция на всички родители да работят. Дори тези, които не са заети в някои от затворените браншове, сега не могат да извършват пълноценно служебните си отговорности, тъй като са в ролята на бавачки, учители и възпитатели.

Докато страни като Германия стягат своите ограничения, защото Covid-19 върлува не на смешка, здравният министър Костадин Ангелов също изрази подготвеност да разпише заповед за връщане на децата в детските градини и яслите от идващия понеделник. Това стана ясно пък по време на приемането на контракта за 20 нови оборудвани коли за спешна помощ за Центровете за незабавна здравна помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище. 

По думите му, в случай че в четвъртък вечерта данните демонстрират ясна и отчетлива наклонност, в петък ще има заповед единствено за яслите и детските градини, само че без учебните заведения. 

Не всички виновни лица обаче са по този начин единомислещи . Тази заран основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев акцентира в студиото на Българска национална телевизия, че съгласно него това е избързване, което може да навреди на регистрираните позитивни резултати от " мекия " локдаун.

" Решението за отварянето на детските градини е колкото здравно, толкоз социално-икономическо, а даже и политическо. Ясно ни е какъв брой хора би трябвало да си останат у дома, тъй като нямат различен избор. "

Според Кунчев към този момент са на лице първите данни за понижаване темпа на заболеваемост, само че наклонността е доста нежна. Процесът е в своето начало и здравният специалист не счита, че би трябвало да избързваме с отхлабване на ограниченията.

" Сравнявайки двете 14-дневки, имаме понижаване от 7,1%. Аз персонално считам, че не би трябвало да губим този прогрес, тъй като доста бързо можем да се върнем в изходна позиция. "

 Дали тази рекомендация е потребна за стопанската система? Кунчев отхвърли да разяснява финансовия аспект, като акцентира на здравния. По думите му всяко ограничаване има смисъл, когато води до понижаване на темпа на болестта. 

" По-малко заболели и умряли - има смисъл и той се вижда. Въпросът е колко и с каква суровост да се продължи. "

Здравният контрольор предизвести също, че ключов миг за ограничение на ковид ще бъде метода, по който ще посрещнем коледните празници. Той прикани да се заобикалят огромните фамилни и другарски събирания до най-много 10 души.

Родителите също не са единомислещи по въпроса с учебните заведения и детските заведения.  

С отворено писмо до премиера и цялото държавно управление група родители желаеха онлайн образованието да продължи и през януари.

" Нeдoпуcтимo e ceдмици прeди въвeждaнeтo нa вaкcинaтa вcички уcилия нa eкcпeртитe в прaвитeлcтвoтo, нa мeдицитe, нa вcички хoрa, кoитo cпaзвaт прoтивoeпидeмичнитe мeрки, дa бъдaт кoмпрoмeтирaни c oглeд нa крaткocрoчни финaнcoви цeли и c цeнaтa нa хиляди чoвeшки живoти. "

В писмото се споделя още, че cтaтиcтичecкитe дaнни ca aбcoлютнo кaтeгoрични, чe нямa никaквo ocнoвaниe дa ce cмятa, чe eпидeмиятa зaтихвa и нямa пoвoд зa рaзхлaбвaнe нa oгрaничeниятa.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР