Натуралното обезщетение в автосервизите е силно критикувано от бранша Банката

...
Натуралното обезщетение в автосервизите е силно критикувано от бранша Банката
Коментари Харесай

Русия Гражданската отговорност може да напусне автосервизите

Натуралното обезщетение в автосервизите е мощно подложено на критика от сектора

Банката на Русия приготви план на напътствие за краткотрайно отнемане на застрахователи от правото да реализират обезщетение чрез ремонт по наложителната автомобилна застраховка " Гражданска отговорност ". Регулаторът предлага компании да бъдат отстранявани от натуралните компенсации за период до една година, в случай че делът на нарушаванията при възстановителния ремонт надвишава 1%. По данни на банката, поправки вместо парично обезщетение се ползват в 10% от застрахователните случаи по " Гражданска отговорност ". Защитници на автомобилистите към този момент дефинират ремонтната промяна като провалена, а избраният от регулатора нисък предел за премахване на застрахователите може напълно да приключи тази процедура.
Припомняме, в края на април предходната година застрахователи получиха правото да оферират на притежателите на коли вместо парично обезщетение да ремонтират непосредствено автомобила си в автосервиз. Компаниите изготвиха описи на автосервизи, които да предложат на вниманието на пострадалите клиенти. Условието да има натурално обезщетение е автомобилът да е на възраст не повече от 2 години и да бъде ремонтиран в оторизиран сервиз. За работа на автомонтьорите се дават не повече от 30 дни, като автосервизът би трябвало да отстои на не повече от 50 км. от мястото на пътния случай или повредата, или местодомуването на возилото. При несъблюдение на някое от изискванията и при увреждане здравето на притежателя при ПТП компенсацията може да бъде единствено парично.
Централната банка в своя план предлага застрахователи да бъдат отстранявани от опцията да оферират ремонтно обезщетение за период до половин година, в случай че нарушаванията при образуване на ремонта са над две, само че не повече от 1% от общия брой ремонтирани коли, и за период до една година, в случай че тези нарушавания надвишават 1%.
Регулаторът фиксира такива нарушавания при разглеждане жалбите на потребителите, като самият факт на подаване на тъжба не съставлява удостоверение за нарушаване.
По данни на Централната банка, все още ремонтът е желан пред паричното обезщетение в 10% от всички застрахователни случаи по " Гражданска отговорност ". През предходната година в Централната банка на Русия са постъпили към 200 тъжби против натуралните компенсации, като съгласно регулатора, това съставлява нищожен % от общия размер на застрахователните тъжби (към деветмесечието на 2017 година по Гражданско отделение са урегулирани 2,2 млн. застрахователни случаи).
Още с появяването си и до през днешния ден натуралната промяна на обезщетение е остро подложена на критика от разнообразни организации в автомобилното обезпечаване. Според Руския съюз на автомобилните застрахователи (РСА) макар че е замислена като средство за битка с измамите, промяната по никакъв метод не трансформира ситуацията на пазара. Срещу промяната се оповестиха и автомобилните дилъри, които се възпротивиха на ремонтните справочници на РСА. По думите на президента на асоциация " Руски автомобилни дилъри " Олег Мосеев, цените в тях мощно (до 50–70%) се отличават от предложените, прилагани от дилърите.
По оценка от Асоциацията за отбрана на застрахованите, все още от натуралното обезщетение се възползва регулярно единствено " Росгосстрах ".
От Централната банка показват, че бележки по плана се одобряват до 25 януари т.г.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР