Националното външно оценяване след 10-и клас ще има, каза днес

...
Националното външно оценяване след 10-и клас ще има, каза днес
Коментари Харесай

Външно оценяване след 10-и клас ще има. Решават как студентите да учат присъствено

Националното външно оценяване след 10-и клас ще има, сподели през днешния ден служебният образован министър проф. Николай Денков. Ще се върнат ли учениците присъствено на учебно заведение и по какъв начин ще приключи образователната година?

Въпреки недоволството на родители и възпитаници Национално външно оценяване след 10-и клас ще има. Аргументът на проф. Николай Денков - " Така е по закон, а той не може да се прескочи ". По- неразбираемо е дали всички възпитаници ще се върнат присъствено в учебно заведение - разискването продължава. Чака се и заповед по какъв начин тъкмо ще завърши образователната година. Ректорите също желаеха присъствено образование в университетите.

Според проф. Николай Денков никой министър не може да си разреши да анулира закона. А там е записано, че изпит след 10-и клас би трябвало да има.

" Веднага изяснявам, че предходната година с решение на Народно събрание е имало еднократно анулация на външното оценяване, само че тази година нито е сложено такова искане, нито има такова решение на Народното събрание, тъй че изрично външно оценяване след 10-и клас ще има и никой не може да си разреши да го прескочи ", съобщи проф. Денков.

В момента няма и настоящ парламент, който би отменил изпита. И още - министърът призна, че има комплициране измежду родители, възпитаници и учители ще бъде ли удължена, или не образователната година. Според заповед на министър Красимир Вълчев децата от 1. до 6. клас би трябвало да учат с две или три седмици повече, като някои ще учат, други ще имат занимания по ползи.

" Ще бъде квалифициран документ, с който ще бъдат дадени уточнения по какъв начин ще завърши образователната година за всички, дайте ни един-два дни и това напътствие ще бъде налично за всички ", безапелационен беше служебният образован министър.

Учебен материал за изпитите в 7-и и 12-и клас няма да отпада. За да се явят на изпит, на карантинираните възпитаници не е необходим PCR тест. Колкото до това дали всички възпитаници ще се върнат присъствено на учебно заведение, проф. Денков изясни, че са почнали диалози със обществените сътрудници. Когато има решение, то ще се разиска със здравния министър.

И от Съвета на ректорите желаеха присъствено образование на студентите.

" Ние желаеме да имаме опция, там където е належащо, да възстановим всички лекции и извършения. Това би трябвало да бъде решение на висшите учебни заведения, тъй като студентите, които не са от същия град, споделят, че не могат за последния месец на семестъра да си обезпечат квартири и да се върнат в аудиториите. Затова дано да има такава опция, само че да не е наложително, а да зависи от висшите учебни заведения ", сподели ръководителят на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков.

Решение до няколко дни даде обещание министър Денков. В момента в университетите присъствено е допустимо единствено практическото образование.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР