Националното туристическо представителство на България във Варшава, съвместно с почетното

...
Националното туристическо представителство на България във Варшава, съвместно с почетното
Коментари Харесай

Представиха България на полския туристически бизнес

Националното туристическо посланичество на България във Варшава, взаимно с почетното консулство на Република България в град Гданск провежда и организира две срещи с представители на локалния туристически бизнес и медии в полските градове Познан и Гданск, осведомиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Традиционно, полските туристи избират България като дестинация за лятната си отмора. Преобладаващата част от тях идват в страната ни от Южна Полша, със аероплан или със личен превоз. Преди провеждането на срещите регионът на северна и северозападна Полша попадаше настрана от главните дестинации, в които Министерството на туризма и НТП-Варшава проведоха и организираха събития за разпространение на дестинация България. Това бе и повода провеждането на презентации взаимно с почетните консули на България по места да залегне в проекта на туристическото ни посланичество за 2023 година

На 27 март в събитиен център " Конкордия Дизайн “ се организира среща с 16 представители на полски туроператори от град Познан.

Познан е ситуиран в западна Полша, на пътя Варшава-Берлин. Населението възлиза на 550 хиляди души. Това е градът с най-ниската безработица в Полша през последните 20 години, за II и III тримесечие на 2022 година възлиза на едвам 1%. България е обичайната дестинация за лятна отмора, само че през последните години се вижда понижаване на продажбите. Причина за това съгласно представители на локалния бизнес е близостта на Берлин като по-голям център и неналичието на съгласуваност, като се изключи сезонните полети до Бургас (от Познан до Бургас ще летят три авиопревозвача през лято 2023), разяснява туристическото аташе на България в Полша Николай Костов.

Целта на проведеното събитие бе България да се показа като целогодишна дестинация, дружно с многото благоприятни условия, които оферират българските черноморски курорти за СПА и възобновяване, както и оферти кои забележителности могат да бъдат посетени наоколо до главните ни морски курорти по време на лятната отмора.

Присъстващите представители на полските туроператори високо оцениха самодейността и споделиха, че пътуванията към България се продават относително добре, на фона на растящите цени за летните почивки по целия свят. Дестинация България остава за полския екскурзиант постоянно " несъмнено място “, което може да бъде посетено без терзания и заради следните три аргументи: малко пътешестване със аероплан (на разстояние към 1 ч. 45 мин.), топло време и културна и историческа непосредственост. Повишаването на цените за сезон лято 2023 година бе оценено като затруднение, само че и като факт, към който евентуалният полски екскурзиант привиква.

На идващия ден, 28 март 2023 година, в Гданск, в постройката, в която се обитава и Почетното консулство на Република България, се организира среща и с представители на полския туристически бизнес и медии от градовете Гданск и Гдиня. На срещата с Николай Костов участваха близо 30 представители на туристическия бизнес от региона, както и Марта Хелковска, шеф на дирекция " Туризъм “ в Маршалска работа на Поморското

войводство и Ян Стравински, почетен консул на Република България за район Поморски със седалище в град Гданск.

Направена бе презентация на опциите, които оферират българските черноморски курорти за СПА, възобновяване и забележителности наоколо до морските курорти, които полските туристи биха могли да посетят по време на лятната си почивка в България.

Гданск е център на по-голяма агломерация от три града с общо население над 1,1 млн. души, който обичайно заема 3-4 място по приходи на популацията в Полша, с извънредно развити машиностроене, превоз и туризъм. Това бе първото показване на България в региона на града в Северна Полша. Отдалечеността на региона допуска само пътешестване до България със аероплан за разлика от Южна Полша, откъдето се пътува и с рейс или лек автомобил. През 2023 година Гданск е обвързван само с летище Бургас посредством 5 самолетни компании и с чартърна връзка до Варна. Това бе маркирано и като причина за по-малкия брой туристи от Поморското войводство. Въпреки това, присъстващите показаха предпочитание сходен жанр събития да бъдат провеждани най-малко 2 пъти в годината, преди дейния зимен и летен сезон.

По време на представянията на дестинация България бе проведена и лотария с награди.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР