Националното статистическо бюро публикува официални данни за 2022 г.Близо 420

...
Националното статистическо бюро публикува официални данни за 2022 г.Близо 420
Коментари Харесай

Китай харчи колосални суми за научноизследователска и развойна дейност

Националното статистическо бюро разгласява публични данни за 2022 година

Близо 420 милиарда $ е вложил Китай в R&D действия през 2022 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Общите разноски на Китай за научноизследователска и развойна активност (R&D) надвишиха 3 трилиона юана през предходната година, което се равнява на 418,2 милиарда щатски $, съгласно публични данни от Националното статистическо бюро.

Цифрите сочат 10,1% нарастване на R&D разноските на годишна база в безусловно изражение и 7,7% при непрекъснати цени, което е по-високо от задачата за годишен напредък от 7%, избрана за 14-ия петгодишен проект (2021-2025 г.) за развиване на страната.

Като цяло, общите R&D разноски на Китай през предходната година възлизат на 2,54% от брутния вътрешен артикул, което е с 0,11% повече в сравнение с година по-рано. R&D разноските на предприятията съставляват 84% от растежа на научноизследователската и развойна активност в страната, което е с 4,6% повече на годишна база.
още по темата
Инвестициите на Китай във фундаментални проучвания не престават да нарастват, надхвърляйки 200 милиарда юана (28,1 милиарда долара), което им отрежда дял от 6,57% от общите разноски за научноизследователска и развойна активност.

Китай ще продължи да предизвиква локалните управляващи да усилват разноските за научноизследователска и развойна активност и да усъвършенстват финансовата успеваемост, гласи формалният документ.

Тези вложения в R&D към този момент дават резултати. В сферата на мобилните устройства, да вземем за пример, Huawei съумя да пусне смарт телефона Mate 60 Pro с доминиращ дял на китайските съставни елементи в него, включително главния чип Kirin 9000s, който даже предизвика следствие от управляващите в Съединени американски щати за нарушение на глобите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР