Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) информира министър-председателя Кирил

...
Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) информира министър-председателя Кирил
Коментари Харесай

Общините към премиера: Ценовата криза с тока и газа ни поставя в безизходица

Националното съдружие на общините в България (НСОРБ) осведоми министър-председателя Кирил Петков за паниката на всички общини след ценовия гърмеж на тока и природния газ през последните месеци. В писмото до премиера от сдружението сочат, че обстановката се отразява пагубно на главните обществени услуги, предоставяни от локалните управляващи.

Според сдружението тази рецесия слага локалната власт в безизходна обстановка. Голяма е вероятността българските градове и села да останат на мрачно , публичният превоз да спре, а топлоподаването в общинските обществени, здравни и образователни заведения да бъде прекратено.
Общините се тревожат, че разноските им порастват, само че към този момент не пипат налозите
Сериозно терзание за старта на 2022 година има измежду кметовете - поради неналичието на държавен бюджет и повишението на цената на тока,...
Прочети повече
" Общините, като небитов клиент, според т.33а от §1 на Допълнителните разпореждания на Закона на енергетика, от 1 юли са сключили контракти за доставка на електрическа сила по свободно контрактувани цени. Наложеният с решение на Народното събрание мораториум върху цената на електрическата енергия, ВиК услугите и топлинната сила на контролирания пазар не важи за небитовите клиенти, каквито са общините. Повишената цена на енергоносителите най-силно се отразява на разноските за уличното осветяване във всички общини и електротранспорта в огромните градове. Огромни са и вредите при издръжката на учебни заведения, детски градини и ясли, обществени домове, общински лечебни заведения и други ", пишат от НСОРБ.

НСОРБ моли министър-председателя за незабавна, взаимна среща, на която да бъдат разисквани съответни и работещи решения за обезпечаване на непрекъсваемостта на главните обществени услуги, предоставяни от общините.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР